Vágólapra másolva!
Az Alpine hivatalos közleményben jelentette be, hogy Marcin Budkowski ügyvezető igazgató távozik a csapattól. Feladatait átmenetileg a márkaigazgató, Laurent Rossi látja el.

Csütörtökön hivatalossá vált, amit az F1-es sajtó már egy ideje pedzegetett: távozik az Alpine-tól Marcin Budkowski, az istálló eddigi ügyvezető igazgatója. Az enstone-i istálló szűkszavú közleményben számolt be a hírről, a döntés körülményeit nem nagyon részletezték, de a megfogalmazás alapján valószínűleg közös megegyezésről volt szó.

Budkowski négy év után távozik Enstone-ból Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A lengyel szakember helyét átmenetileg Laurent Rossi, az Alpine márkaigazgatója veszi át, de valószínű, hogy az idény kezdetéig ki fogják nevezni az állandó utódját. A legutóbbi pletykák szerint ez Otmar Szafnauer lehet, aki az év elején hagyta el az Aston Martint.

A román származású amerikai szakembert egyúttal csapatfőnökké is kinevezhetik, ezt a szerepet tavaly hivatalosan senki nem töltötte be az alakulatnál.

Budkowski a Prostnál, a Ferrarinál és a McLarennél dolgozott, mielőtt az FIA műszaki vezetője lett. 2017-ig töltötte be ezt a pozíciót, majd a riválisok felháborodására a Renault-hoz igazolt. A francia istállónál egészen mostanáig ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, aki egyben a technikai folyamatokat felügyelte.

A tavalyi évre jelentősen átszervezték az immáron Alpine néven induló istállót: Cyril Abiteoul távozott a csapatfőnöki posztról, amit nem is töltött be senki, hanem lényegében Budkowski és a versenyigazgató Davide Brivio irányította a csapatot, akik Rossinak jelentettek.

Tavaly év végén szárnyra kaptak olyan pletykák, miszerint az olasz szakember visszatér a Suzukihoz a MotoGP-be, de végül nem ő volt az, aki távozott.

Szeretném megköszönni Marcin Budkowskinak az elkötelezettségét és a csapat eredményeihez való hozzájárulását az elmúlt négy év során – nyilatkozta Rossi. – A csapat teljes mértékben arra összpontosít, hogy az autó készen álljon az első, bahreini futamra, és a teljesítményt tekintve előrelépjen egyet.”

Budkowski feladatait átmenetileg Laurent Rossi látja el Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Igazán élveztem, hogy része lehettem a Renault, majd az Alpine vezetőségének, és ennyire tehetséges, illetve elszánt emberekkel dolgozhattam együtt – ezek már Budkowski búcsúszavai. – Szeretettel fogom figyelni a csapat fejlődését a következő szezonokban.”