Honvágy gyötörte Ricciardót a tavalyi F1-es szezon alatt

Forma-1, Stájer Nagydíj, Daniel Ricciardo, McLaren
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 01: Daniel Ricciardo of Australia and McLaren F1 looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 01, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo őszintén beszélt a 2021-es idény során érzett honvágyáról, amit életében először tapasztalt. Az ausztrál pilóta hozzátette, mindez nem hatott közvetlenül a pályán nyújtott teljesítményére, de a hangulatát jelentősen meghatározta.

Az ember sokszor hajlamos elfelejteni, hogy hiába a sikerek, a pénz és a csillogás, mindent összevetve a Forma-1-es pilóták is csak emberek. Daniel Ricciardo nemrég újabb tanúbizonyságát adta, amikor őszintén beszélt arról, mennyire hiányzott neki a családja, illetve a baráti köre.

Ricciardónak életében először honvágya volt Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A McLaren pilótája még a szezonzáró előtt úgy fogalmazott, hogy a téli szünetben mindenképpen visszatér hazájába, mert 2020 júniusa óta nem látta a szüleit, még akkor is, ha a karanténkötelezettség miatt „két hétig a plafont kell bámulnia egy hotelszobában”. Az ausztrál versenyző most elárulta, „valószínűleg életében először” honvágyat érzett.

A honvágy drámaian hangzik, de egyértelműen hiányzott a család és az ilyesmi

– nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – Normál esetben vagyunk olyan szerencsések, hogy ha azt akarom, hogy anya és apa itt legyen, akkor megmondom nekik, hogy »megveszem a repülőjegyeteket, pattanjatok fel egy gépre, és gyertek!« Szóval az, hogy erre nem adódott lehetőségünk, eléggé frusztráló volt, mert nem mi irányítottuk [az eseményeket].”

Gyakran előfordul, hogy a kívülállók nem veszik figyelembe az emberi tényezőt, és már-már robotként tekintenek az F1-es pilótákra, vagy éppen más ismert személyiségekre. Ricciardo egyetért azzal, hogy létezik ez a jelenség.

Igen, ez így van – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Azt hiszem, bárkiről elmondható, aki a reflektorfényben van vagy a tévében szerepel, hogy néha kívülről nem tűnik igazi embernek. Ott vannak a színészek, mint Brad Pitt, aki bármit tehet, olyan, mintha nem lenne szomorú vagy érzelmes.

Azonban, mint tudjátok, annyira sokat utazunk, hogy hiányoznak a szeretteink.”

Ricciardo első idénye a McLarennél a monzai győzelem ellenére is csalódást keltően alakult, főleg a tavaszi és a nyári időszakban teljesített kifejezetten gyengén. Felmerül a kérdés, hogy a honvágy hozzájárult-e ehhez, de az ausztrál pilóta szerint mindez közvetlenül nem érintette a pályán nyújtott teljesítményét.

Ricciardo szerint a honvágy közvetlenül nem befolyásolta a pályán nyújtott teljesítményét Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Nem mondanám, hogy vezetés közben mindez befolyásol – jelentette ki. – Azonban különösen akkor, amikor talán nem megy annyira jól, egyértelműen hatással van rám, mert az embernek minden vágya a támogatás és a családtól kapott szeretet. Emellett ilyenkor nagyon egyedül érzem magam.”

A 32 éves versenyző hozzátette, bizonyos dolgok segítettek volna neki, hogy gyorsabban kilábaljon a rossz hangulatból, illetve a mélypontokból. A már emlegetett család mellett ilyenek lehettek volna a barátai, akik természetesen szintén nem lehettek mellette.

A jó teljesítményhez az is kell, hogy az ember ott legyen fejben

– magyarázta. – Emiatt a [versenyzésen] kívüli életének, a kapcsolatainak is jól kell alakulniuk, [mert] ez visszahat az edzésére, az energiaszintjére és a hangulatára. Megszoktam már, hogy [a családom] nincs a közelemben, de nem ennyire sokáig. Még az otthoni barátaim is hiányoztak, mert nem voltam velük, hogy kikapcsolódjunk, elutazzunk egy hétvégére vagy csak menjünk el valahová, és ne gondoljunk az F1-re. Ez a menekülési útvonalam sem volt meg.”

Ez még megterhelőbbé tette az év első felének fáradalmait. Szóval igen, nehezebb volt számomra, hogy tele legyek energiával, pozitív hozzáállással és minden ilyesmivel. Így is megtaláltam az útját, de sokkal keményebben kellett dolgoznom érte, és azt hiszem, már önmagában ez is kimerítő volt.”