Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton egyik korábbi gokartja is ott pihen a McLaren bámulatos autógyűjteményében, derül ki a wokingiak által közzétett videóból. A csapat megmutatta azt is, hogy a történelmi jelentőségű gépcsodák mellett mi minden van még a raktárában.

A Forma-1 a folyamatos megújulásról és fejlesztésről szól, az autók nemhogy szezononként, de néhány hét alatt is szemmel láthatóan változhatnak, fejlődhetnek. Az emberek pedig a legtöbbször bele sem gondolnak, hogy mi lesz egy-egy elavult modellel, hova kerülnek ezek a szezon végeztével? Nos, ezt persze csapata válogatja, de az igen gazdag múltra visszatekintő McLaren-istálló autóinak jelentős részét saját raktárába küldi, ahol továbbra is gondjukat viseli.

@mclaren Take a trip down memory lane. #McLaren #F1 #History #CarsOfTikTok #Cars #CarTok #LearnOnTikTok #DidYouKnow #Exploring ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio
Történelmi gépcsodákkal van tömve a csapat raktára

Ez a raktár persze nem szupertitkos, hiszen az ott található autók nagy része már amúgy sem releváns technológiát tartalmaz, azonban nem látogatható, így aztán mégiscsak ritkán nyerhetünk bepillantást oda. A csapat saját TikTokján most engedett némi betekintést, és több videót is közzétett, amelyekből kiderült, hogy

nemcsak saját korábbi F1-es gépeiket, hanem bizony Lewis Hamilton egyik korábbi gokartját is őrzik a felbecsülhetetlen értékű (azért persze meg lehet saccolni, 2020 elején nagyjából 250 millió fontra taksálták a raktárban levő autók összértékét) gépek között.

A videó elején rögtön feltűnik Mika Häkkinen 1998-as világbajnok autója, az orrkúp nélkül pihenő McLaren MP4/13-as, de a leplek alatt észrevehetjük az 1993-as MP4/8-at (ez volt Ayrton Senna utolsó F1-es McLarenje), és az utóbbi szezonok modelljeit is.

És itt jön be a képbe egy, a csapat által az 1997-es szezontó kezdve használt festéssel ellátott elem, rajta a "Lewis" felirattal, mi pedig hamar rájöhetünk, hogy ez egy gokart, mégpedig az 1998-tól egészen F1-es bemutatkozásáig a McLaren által támogatott Lewis Hamiltoné, aki miután Ron Dennis felvette a csapat junior programjába, természetesen az istálló színeire festett gokarttal versenyzett.

@mclaren Reply to @manchesterunitedfan401 The go-kart of a now 7-time champion. #McLaren #F1 #History #Kart #GoKart #Racing #BehindTheScenes #LewisHamilton ♬ original sound - .saucy.edits
Hamilton régi gokartja

A videóból az is kiderül, hogy ebben a többszintes épületben nemcsak tárolja az autókat a McLaren, hanem karbantartást is végez rajtuk, hiszen különböző pályanapokon vagy történelmi versenyeken ezeknek a kocsiknak egy része a mai napig pályára gördül.

Emellett van még hely a rengeteg talékalkatrésznek és gumiabroncsnak is, és ami még elképesztőbb, hogy több ezer tervrajzot is tárolnak, amelyeken a raktárban levő összes McLaren tervei szerepelnek, és ha valamilyen alkatrészt újra le kell gyártani, akkor ezek alapján teszik.