Vágólapra másolva!
Már a Red Bull alkalmazottja, de még a Mercedesnél tett fontos szolgálatot a brit társadalomnak és egészségügynek Ben Hodgkinson egy különleges légzést segítő eszköz kifejlesztésével. A mérnök maga is elkapta a koronavírust .

2020 tavaszán kapóra jött a koronavírus elleni küzdelemben a Forma-1-es csapatok elképesztő mérnöki szaktudása és rendelkezésre álló technológiája. Az első fertőzéshullám idején az egész világon hiány volt lélegeztetőgépből, és a bajnokság szünetelése alatt a mezőny Angliában székelő tagjai összefogtak a Project Pitlane keretében, hogy a társadalom és az egészségügy javára fordítsák erőforrásaikat, szellemi tőkéjüket.

Villámgyorsan, alig egy-két hét alatt különböző megoldásokat találtak ki gyorsan előállítható légzés segítő eszközökre, amelyből végül a Mercedes találmánya lett a befutó, a brit kormány tízezer darabot rendelt belőle. Az istálló motorrészlege a londoni egyetem (University College London) mérnökeivel együttműködve fejlesztette ki a légzőmaszkot, amelyhez nem szükséges a szakápoló állandó felügyelete a beteg mellett.

Ezt a maszkot fejlesztették ki a Pitlane Project keretében Forrás: AFP/University College London (UCL)/James Tye

A projekt és a motorrészleg akkori vezetőjét, Ben Hodgkinsont érdemeinek elismeréseként II. Erzsébet brit királynő újévkor kitüntette.

Azért szükséges az "akkori" jelző, mert a 46 éves szakember azóta átigazolt a Red Bullhoz, amely belevágott egy saját erőforrás készítésébe, ennek a részlegnek az élére nevezték ki.

A londoni egyetemen is alkalmanként oktató Hodgkinson büszke a kitüntetésre, de hangsúlyozta, hogy mások sokkal nagyobb hősök. „Amit én csináltam, az körülbelül három hétig volt nagyon kemény. Az orvosok és ápolók ilyen körülmények között dolgoztak éjjel-nappal hónapokon át – nyilatkozta a Northampton Chronicle-nek. – Segítettem, amennyit csak képes voltam, én ebben tudtam. Ez volt a kötelességem."

Ben Hodgkinson magyarázza a készüléket Forrás: Mercedes

„20 éve dolgozom a Forma-1-ben, ahol keményen meghajtanak és nagy a stressz, de segít a lelkünknek, hogy ez csupán versenyzés, nem élet-halál harc. Ez [a légzőmaszk kifejlesztése és a vírus elleni küzdelem] az volt."

„Szörnyen éreztem magam minden reggel, amikor hazamentem." Alighogy véget ért a projekt, Hodgkinson is elkapta a vírust, érzése szerint a munka során fertőzödött meg.

A közelmúltban ő a második személy az F1-ből, aki kitüntetést kapott a királynőtől, hiszen Lewis Hamiltont is lovaggá ütötték a motorsportért tett szolgálataiért. A légzőmaszk gyártásához szükséges információkat nyilvánosan elérhetővé tette a Mercedes, ami rengeteg embernek segíthetett legyőzni a vírust. „Mérnökként folyton azzal viccelődünk, hogy ez nem rakétatudomány. Erre egyszer csak a NASA is letölti a tervrajzunkat, szóval talán mégis az?" – viccelődött Hodgkinson.