Az FIA elnöke elárulta, szerinte tagja lesz-e Hamilton az idei mezőnynek

Forma-1, Lewis Hamilton, Abu-dzabi Nagydíj 2021, futam, dobogó
Second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts on the podium of the Yas Marina Circuit after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Mohammed bin Szulajm kijelentette, igyekszik a végére járni a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben történteknek. Az FIA nemrég megválasztott elnöke szerint Lewis Hamilton folytatni fogja a versenyzést az idei évben.

Ellentmondásos körülmények között zárult a 2021-es idény szezonzárója, az Abu-dzabi Nagydíj, miután Michael Masi versenyigazgató az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a két éllovas közötti lekörözöttek megelőzhetik a biztonsági autót. Ennek következtében Max Verstappen megnyerte a világbajnokságot, a Mercedes pedig előbb óvott, majd a fellebbezést fontolgatta.

Bin Szulajm a Dakar helyszínén beszélt az F1 aktualitásairól Forrás: AFP/Franck Fife

Ezzel a lehetőséggel végül nem éltek, de az FIA felállított egy bizottságot, ami ki fogja vizsgálni a történteket. Mindez már a bő két hete megválasztott Mohammed bin Szulajm elnöksége alatt fog zajlani. Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata kijelentette, arra törekszik, hogy a Forma-1 fejlődésével párhuzamosan annak szabályai is egyre jobban megfeleljenek az elvárásoknak.

Két héttel ezelőtt választottak meg. Jelenleg tanulmányozom a tényeket

– nyilatkozta a nemzetközi média jelenlévő képviselőinek a Dakar-rali helyszínén. – Úgy gondolom, hogy a sportágunk dinamikusan [fejlődik], ezért nekünk is dinamikusnak kell lennünk. A szabályainkat mindig lehet fejleszteni, akár történik egy incidens, akár nem, az előírásokat finomítani kell. A motorsport gyorsan fejlődik, [manapság] nem olyan, mint öt évvel ezelőtt. Ehhez kell alkalmazkodnunk, és inkább proaktívnak, mintsem reaktívnak kell lennünk.”

Tanulmányozni fogom az Abu-Dzabiban történt esetet – folytatta. – Ott voltam, a mi szervezetünkről volt szó, és mindenféle nyomás nélkül hozunk egy döntést, hogy merre megyünk tovább. Kötelességem megvédeni az FIA feddhetetlenségét, de ez nem jelenti azt, hogy nem nézzük át a szabályainkat, és, ha van min javítani, akkor ezt megtesszük.”

Hamilton nem vett részt a szezonzáró után megrendezett FIA-gálán, amit az előírások szerint kötelező lett volna megtennie. Ennek kapcsán Bin Szulajm nemrég kijelentette, hogy, amennyiben szükséges, kész megbüntetni a hétszeres világbajnokot. Most elárulta, hogy kommunikált a Mercedes versenyzőjével, és bizonyos szempontból együttérez vele, de továbbra is fenntartja korábbi kijelentését.

– mondta. – Nem hiszem, hogy száz százalékban készen áll arra, hogy reagáljon [a történtekre], emiatt nem hibáztatjuk. Megértem a helyzetét, versenyzőként nyilvánvalóan más pozícióban van. Ugyanakkor vannak szabályok, és, ahogyan a sajtóban olvashatták, az új elnök alkalmazni fogja ezeket. Persze a média fűszerezi a dolgokat azzal, ami mások számára fontos. Számomra viszont ez nem egy konkrét pilótához vagy csapathoz kapcsolódik, hanem általános. Vannak előírások, amelyeket tiszteletben kell tartani, és tisztelnünk kell az FIA integritását is. Én pedig senkit nem ítélhetek meg anélkül, hogy tisztában lennék a pontos tényekkel.”

Az FIA elnöke szerint Hamilton folytatja a versenyzést Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az FIA elnöke hozzátette, az Abu-dzabi Nagydíj végjátéka prioritást élvez Hamilton ügyével szemben. A 60 éves sportdiplomata leszögezte, a 37. születésnapját jövő hét pénteken ünneplő pilótának és csapatának tisztában kellett lennie a következményekkel, ugyanakkor „mindannyian emberek vagyunk”.

Az Abu-dzabi Nagydíj leintése óta Hamilton kizárólag Jenson Buttonnak nyilatkozott még közvetlenül azt követően, hogy kiszállt az autójából. Azóta a közösségi médiában egyáltalán nem nyilvánult meg, és bár a Mercedes évzáró ünnepségén részt vett, de az ott elhangzottakat nem hozták nyilvánosságra. Ennek, valamint Toto Wolff csapatfőnök kijelentésének hatására felmerült a kérdés, hogy

esetleg visszavonul-e, de Bin Szulajm szerint egyértelmű a válasz.

Nem hiszem – vélekedett. – Kérdem önöktől, állított Lewis olyat, hogy nem fog versenyezni? Pilótaként az ember kimondja a dolgokat, és nem hagyja, hogy a pletykákat elterjesszék, különben valaki megteszi.”

A Mercedes Hamilton maradására utalhatott?

Miközben hetek óta megy a találgatás Hamilton jövőjével kapcsolatban, továbbra is le kell szögezni, hogy a brit pilótának 2023-ig van szerződése a Mercedesszel, vagyis jóval valószínűbb, hogy marad. Könnyen elképzelhető, hogy a csapat is erre akart utalni az alábbi bejegyzéssel a Twitteren, amit a következő szöveggel tettek közzé: „A viszontagságok alatt néhányan megtörnek, mások rekordokat döntenek."