Webber szerint az F1-nek meg kell becsülnie a rendkívüli Verstappent

Forma-1, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj 2021, futam
Max Verstappen of Red Bull Racing Honda wins last race and World Champion 2021 in Yes Marina Circuit, Yes Island, Abu Dhabi, Uniter Arab Emirates, 12 December 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Mark Webber úgy véli, a Forma-1-nek értékelnie kell Max Verstappen teljesítményét és azt, hogy a holland pilóta egy teljes nemzetet hozott lázba. A Red Bull egykori versenyzője szerint az újdonsült világbajnokot nem érdekli a hírnév.

Max Verstappen kétségtelenül az egyik legnagyobb tehetsége a Forma-1 elmúlt évtizedeinek, és az Abu-Dzabi Nagydíj óta az is biztos, hogy nem fog világbajnoki cím nélkül visszavonulni. A 24 éves versenyzőnek fiatal kora ellenére viszonylag hosszú utat kellett megtennie a csúcsig, de már a pályafutása elején látszott, hogy hihetetlen adottságokkal rendelkezik.

Verstappennek köszönhetően szinte egész Hollandia F1-es lázban ég Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Manapság sokan leginkább a hibákra és a túlságosan agresszív manőverekre emlékeznek Verstappen első F1-es éveiből, de Mark Webber, a Red Bull egykori versenyzője felelevenítette, hogy már akkor is remek kvalitásokról adott tanúbizonyságot. Ezzel pedig igazolta, hogy a Red Bull jól döntött, amikor nem kis rizikót vállalva mindössze 17 éves korában beültette őt a Toro Rossóba.

Az az érettség, amit korához képest mutatott, amikor bekerült a sportágba… bibliai mértékű magabiztossággal és érzékkel rendelkezik, a legmagasabb szinten

– nyilatkozta a Channel 4 adásában az ausztrál expilóta. –Ezeket az autókat nem könnyű korán a csúcsra járatni. A gokartozás és az F3 után a Red Bull vállalta a kockázatot, és ő pontosan megfelel annak, amit a csapat képvisel: keményen versenyez.”

Verstappen azóta sokat fejlődött, és az előző két idényben alig hibázott, miközben gyorsaságát megőrizte, sőt, ha lehetséges, még növelte is. Ezzel párhuzamosan pedig szinte egész Hollandiát maga mögé állította, amit már az elmúlt években is lehetett érzékelni néhány futamon, de a csúcspont Zandvoortban jött el. Webber szerint ezt értékelnie kelle a sportág vezetésének.

Verstappen meghódított egy nemzetet – jelentette ki a kilencszeres F1-es futamgyőztes. – Nézzék meg az idei Holland Nagydíjat, az valami elképesztő volt a sportág számára, új mércét jelentett. Ilyen versenyzők tízévente jönnek.

Verstappen egészen rendkívüli, a sportágnak pedig fel kellene karolnia őt.”

Verstappen idén kapott először világbajnoki címre esélyes autót, azonban ellenfele a Forma-1 történetének legsikeresebb versenyzője, Lewis Hamilton volt. Webber viszont úgy véli, hogy a holland pilótát nem érdekli, hogy mi a közvélekedés róla, és ez az ő malmára hajtotta a vizet.

Webber szerint Verstappent nem érdekli az emberek véleménye, ő egyszerűen győzni akart Hamilton ellen Forrás: Daimler AG/LAT Images

„Régóta nézte a Forma-1-et, és azt látta, hogy Lewis uralja a sportágat – fogalmazott. – Úgy volt vele, hogy ő is akar magának egy szeletet. Nem nyomasztják az egyének, nem hajt más pilóták hírnevére. Csupán úgy tekint erre, hogy »ez az én terepem, autóversenyző vagyok, és éreztetni fogom a jelenlétem«.”

Persze nyilvánvaló, hogy Verstappen szezonja sem volt tökéletes: a bakui kieséséről és a hungaroringi rajtbalesetről semennyire nem tehetett, a silverstone-i ütközésnek sem ő volt az elsődleges felelőse, de a monzainak már inkább, emellett az idény végén több véleményes manőverbe is belement. Ezzel együtt tagadhatatlan, hogy nagy tettet hajtott végre a hétszeres világbajnok dominanciájának megtörésével. „Voltak megpróbáltatásaik, de végső soron tudja, hogy egy éhes és fitt Hamiltont győzött le” – összegzett Webber.