Az F1-ből távozó Giovinazzi úgy érzi, van még visszaút a számára

Forma-1, Antonio Giovinazzi, USA Nagydíj 2021, csütörtök
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 21: Antonio Giovinazzi of Italy and Alfa Romeo Racing looks on as he plays basketball on the NBA court in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 21, 2021 in Austin, Texas. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tekinti lezártnak Forma-1-es pályafutását az Alfa Romeótól elküldött Antonio Giovinazzi, aki abban bízik, hogy a Ferrari tartalékjaként tűzközelben maradva 2023-ban újabb lehetőséget kaphat.

Antonio Giovinazzi három teljes szezon után (2017-ben már beugrott két futam erejéig a Saubernél) távozott a Forma-1-ből, mivel az Alfa Romeo a kínai Csou Kuan-jüt szerződtette a helyére. Az olasz pilóta a bejelentés után be is szólt volt csapatának, amit Frédéric Vasseur csapatfőnök nem vett túl jó néven. Valószínűleg a keserűség is beszélhetett Giovinazziból, akit a teljes paddock kedves srácnak tart, de az eredményei és teljesítménye alapján aligha indokolt, hogy bérelt helye legyen a mezőnyben. Ő ugyanakkor bízik benne, hogy nem a több mint két héttel ezelőtti Abu-dzabi Nagydíj volt az utolsó Forma-1-es versenye.

Az Alfa a motorborításán búcsúzott Giovinazzitól Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Giovinazzi három szezonja során egyszer sem tudta megelőzni a pontversenyben a már levezető, sebességéből saját bevallása szerint is veszítő Kimi Räikkönent, és kettejük harmadik közös idényének végén is többször kikapott a látszólag már fél lábbal visszavonult Jégembertől.

A 28 esztendős pilóta szerint ugyanakkor van rá esély, hogy Esteban Oconhoz vagy Alex Albonhoz hasonlóan ő is visszatérjen egy évnyi kényszerszünet után.

„Most elmegyek. Kiposztoltam a közösségi médiába az első képemet egy F1-es autóval még három éves koromból, az utolsó F1-es képem viszont nem az idén lesz. Sokszor láttuk már, hogy valaki kihagyott egy évet, utána pedig visszajött, mint Esteban Ocon, vagy Alex Albon" – ecsetelte Lawrence Barretto F1-es szakírónak.

Ami közös Giovinazziban, Oconban és Albonban, hogy mindhármukat egy nagycsapat támogatja.

Szavaiból kiderült, hogy az olasz pilóta is abban bízik, a Ferrari segítségével maradhat tűzközelben.

„Ami engem illet, 2017-ben és 2018-ban két éven át voltam a Ferrari tartalékpilótája, 2019-ben pedig végre megkaptam az esélyt. Az ember soha nem tudja, hogy mi történik az F1-ben. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott az elmúlt három évben, és a szurkolóknak, akik támogattak a [távozásomról szóló] hírek után, és az összes pilótának itt az F1-ben, aki írt nekem. Nagyszerű három év volt."

Jövőre akár Ferrarival is versenyezhet, de erre persze kicsi az esély Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

„Az egyik dolog, amit ezután tenni fogok, hogy fél lábbal az F1-es paddockban maradok. Továbbra is a Ferrari-család tagja vagyok, és jövőre is megpróbálok az maradni. Fontos itt maradni és megnézni, hogy lesz-e esély 2023-ban. Ezt fogjuk tenni és boldog lennék, ha velük folytathatnám."

Azóta már kiderült, hogy Giovinazzi amellett, hogy a Formula E-ben fog versenyezni, Mick Schumacherrel megosztva a Ferrari tartalékja lesz 2022-ben, így bizonyára több futamon is ott lesz, és egy kis szerencsével akár autóba is ülhet.