Verstappen vb-címe sem győzte meg a Hondát, hogy maradjon az F1-ben

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Jamamoto Maszasi, Honda
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with Masashi Yamamoto of Honda in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Méltatta az F1-ből távozó Hondát ügyfelük, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. Max Verstappen egyéni világbajnoki címe sem tántorította el a japán gyártót a búcsúzástól.

Újabb korszak zárul le a Honda F1-es történetében, a japán gyártó Max Verstappen egyéni világbajnoki címe ellenére elhagyja a világbajnokság mezőnyét, hogy a forrásaikat és a szakembereiket új mobilitási megoldások kifejlesztése és a karbonsemlegesség elérése érdekében alkalmazzák.

Jamamoto Maszasi és Max Verstappen a szezonzáró leintése után Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Honda legutóbb a 2015-ös szezontól kapcsolódott be az F1-be, az első három szezon során csak a McLarent látták el erőforrásokkal, de a legendás együttműködés felélesztése totális kudarcnak bizonyult. A felek végül szakítottak egymással, a Red Bull viszont vállalta a kockázatot és a Toro Rossóval lefutott tesztév után a 2019-es szezon már a dobogón kezdték az élcsapattal.

Noha a Red Bull-Honda együttműködés gyorsan sikeressé vált, a japán gyártó mégis úgy döntött, hogy a 2021-es szezon végén elhagyja az F1-et.

Előtte viszont előrehozták az eredetileg a 2022-es szezonra szánt fejlesztéseik bevetését, ez végül döntő jelentőségűnek bizonyult és abba is belementek, hogy a technológiájukat a továbbiakban a Red Bull hasznosítsa, ami a japán erőforrásra lényegében egy komplett motorgyárat alapozott Red Bull Powertrains néven.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke méltatta a Hondát, ami 30 évvel a legutóbbi vb-címük után újra egyéni világbajnokságot nyert az F1-ben. A gyártó technikai igazgatója, Tanabe Tojoharu akkor és most is részt vett a munkában, és Horner megjegyezte, Verstappen sikere még mosolyt is csalt a rutinos szakember arcára.

– mondta Horner. – Nagyon hálásak vagyunk mindenért, amit nyújtottak nekünk, és most hivatalosan a Honda nélkül tekintünk a jövőbe, de a következő néhány év során még tartani fogjuk a kapcsolatot” – összegzett a brit szakember, aki a Renault-val töltött viharos évek után a Hondával sikeres együttműködést alakított ki.

Tanabe Tojoharu is elérzékenyült a szezon végére Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Búcsúzott az F1-től Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es programjának vezetője is, aki elismerte, „nagyon nagy döntés” volt a távozás a Honda részéről. „A karbonsemlegesség és világszerte ügyfelek milliói érdekében hoztuk meg – mondta. – Noha idén jó eredményeket értünk el, sohasem egyeztettünk arról, hogy itt maradjunk” – jelentette ki.