Verstappen vb-címével megtérült a Honda kockáztatása

Forma-1, Török Nagydíj, Red Bull Racing, Sergio Pérez, Tanabe Tojoharu, Jamamoto Maszasi, Max Verstappen
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 07: Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing, Toyoharu Tanabe of Honda, Masashi Yamamoto of Honda and Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing pose for a photo with the special liveried Red Bull Racing RB16B Honda during previews ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on October 07, 2021 in Istanbul, Turkey. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Tanabe Tojoharu elégedetten nyilatkozott Verstappen vb-címe után és megemlékezett róla, mekkora utat kellett bejárniuk ehhez.

Max Verstappen először, a Red Bull 8 év szünet után ünnepelhetett idén vb-címet, de mindannyiuknál hosszabb ideje, 30 ev várt erre motorszállítójuk, a Honda. A japán gyártó utoljára a McLarennel ért a csúcsra, azóta áhítóztak a sikerre.

Néhány éve ez elérhetetlennek tűnt, annyira gyenge teljesítményű és megbízhatóságú volt a motor, és a Red Bull partnereként 2021 kínálta az utolsó esélyt a nagy dobásra, mert úgy döntöttek, 2022-től kiszállnak az F1-ből. A fejlesztések felgyorsításával előrehoztak számos frissítést, így az egyenesekben már nem vagy csak kevésbé voltak lemaradva a Mercedestől, és a szezon egy részében gyorsabbnak is bizonyultak náluk.

Szépen vonult ki a Forma-1-ből a Honda Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

– idézte Tanabe Tojoharut, a Honda technikai igazgatóját a Motorsport-Total. – Max győzelme az egyéni bajnokságban hatalmas siker számunkra. A 2015-ös visszatérésünk óta nehéz éveket éltünk át, de fokozatosan javultunk. Korábban nagyon távol álltunk a Mercedestől, de elégedett vagyok a fejlődés láttán."

„Sajnos a konstruktőri értékelésben nem mi nyertünk, viszont úgy érzem, azért jutottunk el idáig, mert hittünk a technológiánkban."

A Honda többek közt mélyebbre helyezte a vezérműtengelyt, átalakította a hengerfejek borítását. Amellett, hogy a motor gyorsabb lett, a strapabírása sem csorbult, nem hagyta cserben Verstappenéket a szezon hajrájában sem. A Red Bull ugyanezzel a motorral folytatja a versenyzést, de a jövő évtől a Honda mérnökei segítségével üzemelteti, fejleszti őket. Ezen kívül saját néhány év múlva saját erőforrást szeretnének létrehozni, ehhez már megkezdték a szakemberek toborzását, többek közt a Mercedestől is csábították át mérnököket.