Vágólapra másolva!
Mohammed bin Szulajm, az FIA új elnöke tagadja, hogy Bernie Ecclestone állna mögötte, miután az elnökségben az F1 egykori ügyvezetőjének felesége, Fabiana Ecclestone is helyet kapott.

Több vitás ügyet is tisztáznia kell Mohammed bin Szulajmnak, az FIA új elnökének, akit a múlt héten választottak meg a 12 év után távozó Jean Todt helyére. Az egyesült arab emírségekbeli szakembernek rögtön a nyakába szakadt a botrányosan lezárt F1-es szezon utóélete, valamint az, hogy Lewis Hamilton szabálytalanul bojkottálta a díjátadót.

Szulajm az FIA új elnöke Forrás: Getty Images/2016 Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

Ráadásul, még a stábja miatt is kérdésekre kell felelnie, főleg azért, mert az F1 egykori ügyvezetője, Bernie Ecclestone felesége, Fabiana Ecclestone is az elnökség tagja lett, az FIA alelnökeként dolgozik és a dél-amerikai régió igazgatója lett. Szulajm azonban tagadta, hogy a háttérben személyesen Bernie Ecclestone állna.

– nyilatkozta az elnök. – Nem bizottságokról beszélünk, hanem az alelnöki posztról. Amikor kapcsolatba léptem velük, nem a neve miatt tettem, hanem a hitelessége miatt, és a kiválasztás az érdemei alapján történt. Ő Brazíliában a közúti közlekedéssel és az F1-gyel is foglalkozott, ismeri a sport és a közúti közlekedés oldalát is, két bizottsságban is dolgozott, megvan a tapasztalata.”

Szulajm felidézte, hogy Bernie Ecclestone hárította a saját szerepvállalását, az elnök szerint azt mondta, személyesen a feleségét kell meggyőznie, neki semmi köze nem volt ehhez. „Itt az ő közreműködése véget is ért” – utalt az elnök Bernie Ecclestone-ra, és hozzátette,

nem is számít a 91 esztendős üzletemberre.

„Bernie mindenképpen referenciapont az F1-ben és a tapasztalatra, valamint a bölcsességre mindig is szükség lesz, de azt hiszem, hogy jó csapatunk van az FIA-nál és jól működik a Motorsport Világtanács is, fordulhatunk hozzájuk, ha segítségre van szükségünk a sport és az F1 további gyarapításához” – jelentette ki.

Bernie Ecclestone és Fabiana Ecclestone Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Fabiana és Bernie Ecclestone 2009-ben ismerkedett meg a magyar származású Rohonyi Tamás segítségével, az idén 44 esztendős, jogász végzettségű hölgy a Brazil Nagydíj promótereként dolgozó cég marketingosztályán dolgozott. 2012-ben jegyezték el egymást, 2020-ban közös gyermekük született. Fabiana korábban jellemzően üzleti ügyekkel foglalkozott, az FIA-nál ez az első megbízatása.