Sainz alig akarta elhinni, hogy Leclerc mire képes a Ferrarival

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Ferrari
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R) and Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) compete in the Formula One Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 5, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Carlos Sainz az idén rengeteget tanult a Ferrarival harmadik éve versenyző Charles Leclerc-től, miután elmondása szerint sokkolta őt, hogy csapattársa mire képes az autóban.

Az idei szezonra csapatot váltó pilóták közül egyértelműen a McLarentől a Ferrarihoz igazoló Carlos Sainznak sikerült a legjobban az alkalmazkodás, hiszen a spanyol pilóta a két Red Bull és két Mercedes-pilóta mögött a középmezőny legjobbjaként zárta az idei évet. Elmondása szerint ehhez pedig Charles Leclerc is kellett, a monacói pilótától ugyanis rengeteget tanult az idén.

Sainz ötödik lett a pontversenyben Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Noha kettejük között 3 év a korkülönbség a spanyol javára, és ami ennél is fontosabb, Sainznak három szezonnal több tapasztalata van az F1-ben, a Ferrarinál Leclerc számított rutinosabbnak, hiszen 2019 óta a maranellóiakkal versenyez.

Sainz ezért eleve úgy állt hozzá első ferraris évéhez, hogy amit csak tud, elles csapattársától.

„Attól a pillanattól fogva, hogy megérkeztem a bahreini téli tesztre, sok mindent kellett tanulnom Charles-tól. Alkalmazkodnom kellett ahhoz, ahogyan egy bizonyos módon vezeti a Ferrarit, hogy olyan gyors legyen, mint amilyen egész évben volt. Sok mindent le kellett másolnom abból, amit az adatokban láttam."

Sainz szavai betekintést nyújtanak abba, hogy Leclerc-t nem véletlenül emlegetik egy lapon a mezőny legjobbjaival, akinél csak jó autó kérdése, hogy mikor harcolhat a világbajnoki címért.

Egyes területeken továbbra is sokkal erősebb nálam, de információt fogunk cserélni, és mindketten megpróbálunk jobb pilótává válni és tanulni egymástól" – mondta Sainz.

Sainz olykor nem hitte el, hogy Leclerc mire képes a Ferrarival Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A két pilótát végül két pozíció, illetve öt és fél pont választotta el egymástól a 22 futam során, amelyeken Sainz három, Leclerc pedig egy dobogós helyet szerzett. Ez az eredménysor is mutatja, hogy a spanyol pilóta milyen jól alkalmazkodott, és persze azt is, hogy alapjaiban véve milyen jó versenyző, akitől Leclerc is tudott tanulni.

Azt, ahogyan dolgozik, a tehetségét, a nyers sebességét és ahogyan veszi a kanyarokat – méltatta csapattársát Leclerc. – Carlos egyik erőssége szerintem a versenyek és a gumik menedzselése. Nekem valószínűleg ez volt a gyengém 2019-ben. 2020-ban versenyzőként sokat fejlődtem, majd az idén ismét, utóbbi pedig részben Carlosnak köszönhető."