Másfél év után kiengedték a kórházból Alex Zanardit

Forma-1, Alex Zanardi
CERVIA, ITALY - SEPTEMBER 22: Racing Driver Alessandro Zanardi of Italy celebrates finishing IRONMAN Emilia Romagna on September 21, 2018 in Cervia, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images for IRONMAN)
Vágólapra másolva!
Otthonában folytatja a felépülést a tavaly nyáron parakerékpározás közben súlyos sérüléseket szerző Alex Zanardi. Az 55 esztendős autóversenyző állapotáról felesége adott tájékoztatást.

Kiengedték a kórházból a tavaly júniusban kis híján halálos kimenetelű közúti balesetet szenvedett Alex Zanardit, így a korábbi F1-es pilóta otthon folytathatja a gyógyulást. A 2001-ben mindkét lábát elveszítő, később parakerékpárosként a londoni és a riói paralimpián összesen négy arany és két ezüstérmet nyerő autóversenyző állapotáról felesége, Daniela Zanardi adott ki közleményt.

Zanardi már nincs kórházban Forrás: Getty Images for IRONMAN/2018 Getty Images/Bryn Lennon

Az olaszországi parakerékpár-versenyen egy teherautóval frontálisan ütköző, súlyos idegsérüléseket szenvedő, több koponya- és arcrekonstrukciós műtéten áteső sportoló 18 hónappal a baleset után térhetett végre haza. „Fontos lépés, hogy Alex néhány héttel ezelőtt elhagyhatta a kórházat, és újra otthon van velünk. Nagyon sokat kellett várnunk erre, és nagyon boldogok vagyunk, hogy megtörténhetett, még ha továbbra is szerepel a tervben, hogy időszakosan speciális klinikákon lesz, ahol speciális rehabilitációs felméréseket fognak végezni" – olvashatóak feleségének szavai.

„A felépülés továbbra is hosszadalmas folyamat. Az orvosok, fizioterapeuták, neuropszichológusok és beszédterapeuták által vezetett rehabilitációs program folyamatos előrelépést tett lehetővé.

Az 1997-ben és 1998-ban is CART-bajnoki címet nyerő, az F1-ben a Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben is versenyző Zanardi számára több okból is nagy lépés, hogy elhagyhatta a kórházat. „Fontos, hogy újra a családjával, családi környezetben van. Figyelembe kell venni azt is, hogy a koronavírus miatt Alexet másfél éven át maszkos, védőruhás emberek vették körbe – mondta a felesége, aki részleteket is elárult a rehabilitációról. – A különböző programokat, amelyeket Alex a kórházban csinált, most otthon folytatja.

Egyre erősebbek a karjai, ez sokat javult, és a kórházzal ellentétben, ahol sokat volt ágyban, most a napja nagy részét kerekesszékben tölti velünk. Csak ebéd után szokott egy kicsit pihenni."

Zanardi lábak nélkül is folytatta autóversenyzői pályafutását Forrás: LAT Images/© 2019 Richard Dole/Richard Dole

Daniela Zanardi szerint ugyanakkor továbbra sem lehet megjósolni, hogy miként alakul majd férje felépülése, abban azonban biztos, hogy a mindenhonnan felé áradó szeretet segíthet neki. „Nagy segítség neki és nekünk is, hogy annyi támogatást kapunk, nem csak az orvosoktól és terapeutáktól, akik folyamatosan dolgoznak vele. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk ezért és még oly sok mindenért, mert ezek az erős kötelékek pluszenergiát adnak. Ez világszerte igaz a többi versenyző, a szurkolók és ismerősök folyamatos együttérzésére. Egy nagy köszönömöt szeretnénk mondani mindenkinek, aki gondol rá és erőt küld Alexnek."