Vágólapra másolva!
Az FIA leköszönő elnöke, Jean Todt sajnálatosnak tartotta és bírálta Lewis Hamiltont és a Mercedest, mert bojkottálták a díjátadót, amely során Max Verstappen átvehette a világbajnoki trófeát. Arra is célzott, hogy nem ért egyet Toto Wolff viselkedésével.

Az FIA elnökeként a szövetség utolsó díjátadó rendezvényén vett részt Jean Todt, aki 12 év után befejezi a pályafutását a testület élén. A francia sportdiplomata regnálása óriási F1-es botránnyal zárult, Lewis Hamilton és a Mercedes bojkottálta a díjátadót, miután az álláspontjuk szerint az FIA által delegált versenyigazgató önkényes szabályértelmezéssel előnybe hozta a vb-címet megnyerő Max Verstappent.

Todt nem értett egyet a Mercedes és Hamilton távolmaradásával Forrás: AFP/Julien De Rosa

Todt a díjátadás előtt tartott sajtótájékoztatón egyértelműen kijelentette, hogy nem ért egyet a Mercedes és Hamilton cselekedetével, úgy vélte, a díjátadón meg kellett volna ünnepelni az idén elért eredményeket, szerinte nem ez a rendezvény a megfelelő alkalom arra, hogy a nézeteltéréseket ütköztessék.

– tette fel a kérdést a 75 esztendős szakember. – Bizonyos szempontból sajnálatot érzek, mert a Mercedes sokkal többet érdemelne, hiszen nyolcszoros konstruktőri világbajnokok, és ez páratlan. Aztán itt van ez a fiatal srác is, aki kimagasló munkát végzett, [ezzel kellene foglalkoznunk, ahelyett], hogy most [Hamiltont] megbüntetjük-e azért, mert nem jött el.”

„Komolyan, nem hiszem, hogy erről ezen a helyen kell beszélnünk. Ezen felül kellene emelkednünk. Nézzünk talán egy általánosabb megközelítést: elég érdekes pályafutásom volt, 12 évet töltöttem az FIA elnökeként. Sokan kérdezik, hogy milyen érzéseim vannak, és nagy tisztelettel azt mondom, a dolgok 70 százalékát boldogan magam mögött hagyom, és ez a 70 százalék az ilyen ügyek miatt van. 30 százalék iránt van némi nosztalgiám” – utalt az FIA biztonsági fejlesztéseire, amelyek között kiemelte, hogy

a glóriának köszönhető, hogy Romain Grosjean és Hamilton is életben van.

„Ezek számítanak, ahelyett, hogy mi lesz majd… Hiányozni fog, mindenképpen! – mondta Hamiltonról még a díjátadó előtti sajtótájékoztatón. – Lewis kiemelkedő bajnok. Sohasem hibázik, összehozta, hogy a legjobb csapat legjobb autójában üljön, és nem hibázik. Ezúttal [Verstappen] megnyert 10 nagydíjat, és ezt el kellene ismernünk.”

Verstappen és a Le Mans-legenda, Tom Kristensen Forrás: via Getty Images/Frédéric Le Floch

Egy másik kérdésre válaszolva Todt megemlítette, hogy nemrég Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyonnais elnöke 10 mérkőzéses (ebből 5 felfüggesztve) eltiltást kapott azért, mert egy labdarúgó mérkőzés után becsmérelte a bírót. A francia sportvezető ez alapján feltette a kérdést:

Noha a Red Bullt irányító Christian Horner is összetűzésbe keveredett a sportfelügyelőkkel, az üzenet valószínűleg inkább a Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak szólt, aki „elszámoltatná” az FIA-t a történtek után. „Egyrészt, úgy érzem, fontos, hogy legyen párbeszéd a szabályozó testület, a csapatok, a versenyzők és a jogtulajdonosok között, de ez nem fordulhat ellenünk” – jelentette ki.

Verstappen verseny közbeni kritikáit Todt a felfokozott helyzet számlájára írta, és elismerte, hogy a versenyigazgató, a sportfelügyelők vagy a szervezet sem tökéletes, ezért kezdeményezte a történtek kivizsgálását. „Nemcsak azt, ami ezen a versenyen történt, hanem mindent, ami az év során előfordult” – mondta.