Vágólapra másolva!
Személyes hangvételű bejegyzésben ostorozza az FIA-t és az F1 versenyigazgatóját, Michael Masit a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff felesége, Susie. Az FIA vizsgálatot indít az Abu-dzabi Nagydíjon történtek miatt.

A dobogós versenyzők rövid interjúitól eltekintve a fellebbezés visszavonásának bejelentéséig a Mercedes képviselői semmilyen nyilatkozatot nem tettek a botrányos véget érő Abu-dzabi Nagydíj leintése után. Csütörtökön a csapat egy nyílt levélben bejelentette, nem fellebbeznek, így Max Verstappen átveheti a világbajnoki trófeát.

Wolff és Hamilton nem veszi át a díjakat Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Miközben a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sokáig hallgatott, felesége, Susie bírálta az F1-et és a versenyigazgatót is. A Williams korábbi tesztpilótája, a Formula E-ben versenyző Venturi csapatfőnöke az Instagramon azt írta, „rosszul van” az Abu-dzabi Nagydíjon történtek miatt,

Verstappen és a Red Bull győzelmét megérdemeltnek tartja, de azt írta; „teljesen kiábrándultam attól, ahogy Lewist meglopták”, és kijelentette, Masit tartja felelősnek a történtekért.

„A szabályozó testületen belül egy személy meghozott egy döntést, és az F1-ben korábban példátlan módon alkalmazott egy szabályt, és ezzel eldöntötte az egyéni világbajnokságot. A szabály az szabály, nem lehet megváltoztatni a verseny végén egy ember szeszélye miatt” – írta Wolff felesége, aki méltatta Hamilton tartását „az igazságtalansággal szemben.”

„Remélem, hogy jövő márciusra feláll egy szabályozó testület, amelynek alapját a sportszerűség és az igazságosság adja, és akkor én is újra beleszerethetek az F1-be.”

Wolff és Hamilton nem megy el a díjátadóra

A fellebbezés visszavonásáról szóló nyílt levélben a Mercedes utalt arra, hogy az FIA felállít egy vizsgálóbizottságot az 53. körben történtek felgöngyölítésére. A Mercedes szerint aktívan részt vesznek majd a munkában, de úgy tűnik, ezzel önmagában nem áll helyre a csapat és az FIA viszonya, mert Toto Wolff megerősítette, Hamilton és ő sem megy el személyesen átvenni a díjakat.

A Mercedes kifogásolja azt, ahogy a biztonsági autós fázist kezelte az F1 versenyigazgatója Forrás: Pirelli

Hamilton ezzel formálisan megsérti a Sportszabályzat 6.6-os pontját, a jelenlegi helyzetben kérdéses, hogy az FIA milyen eljárást indít majd az ügyben. A konstruktőri világbajnokság megnyeréséért járó trófeát James Allison, a Mercedes technikai főigazgatója veszi majd át.

„Egyikünk sem lesz ott. Én azért nem, mert lojális vagyok Lewis felé és a személyes becsületem miatt, de csapatként James Allison képvisel majd minket a Brackley-ben és Brixworthben dolgozó emberek részéről, akik megérdemlik, hogy ünnepeljük őket, mert szenzációs sikert értek el, amire nagyon büszkék vagyunk.”