Vágólapra másolva!
Sipos Patrik pontot szerzett egyetlen futamán az F1 Esports Pro Series utolsó versenyhetén, Bereznay Dániel viszont egyáltalán nem kapott lehetőséget, így pont nélkül zárta a kiírást. A valósághoz hasonlóan itt is szoros volt a bajnoki harc a Mercedes és a Red Bull pilótái között, ezúttal a csillagos istállónál örülhettek.

Szerdán és csütörtökön rendezték az F1 Esports Pro Series utolsó három futamát. A magyarok közül korábban csak Sipos Patrik szerzett pontokat, Bereznay Dániel egyszer sem végzett a legjobb tízben, így az záróhét előtt az volt számára a kérdés, hogy megszakad-e a rossz sorozata.

Bereznay nem versenyzett ezen a héten, így pont nélkül zárta a szezont Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban ezért még csak lehetősége sem volt tenni, ugyanis csapata, a McLaren mindhárom alkalommal Bari Boroumandnak és az újonc Josh Idowunak adott lehetőséget, így

a magyar pilóta azok után, hogy az elmúlt három évben rendre a legjobb ötben végzett, ezúttal pont nélkül zárta az idényt.

Ami Sipost illeti, az Alpine versenyzője csak az első, imolai futamon kapott lehetőséget. Az időmérőn bejutott a Q3-ba, de ott vélhetően hibázott, ugyanis a többiekhez képest jelentős lemaradással a 10. pozícióban végzett.

A magyar pilóta úgy döntött, hogy lágyakon rajtol, amit rajta kívül csak az első két helyről induló Idowu és David Tonizza mondhatott el magáról. Mindez azt jelentette, hogy a pontszerzéshez rengeteget kellett javítania a futam első szakaszában, mert a végére gumihátrányba került.

A futam elején sikerült is kihasználnia a piros oldalfalú abroncsokból adódó előnyét: előbb lerajtolta Álvaro Carretónt és Shanaka Clayt, majd pár másodperc múlva Brendon Leigh mellett is elment. Ezzel feljött a 7. helyre, Boroumanddal viszont nem tudott mit kezdeni, hiába autózott hozzá körökön keresztül rendkívül közel.

Innentől kezdve egyértelmű volt, hogy nagyon nehéz lesz az első tízben végeznie.

A 6. körben kiállt a bokszba, és csapattársa, Fabrizio Donoso elé, a 19. pozícióba jött vissza. Korai kerékcseréjének köszönhetően persze átugrotta néhány ellenfelét, később viszont a mögüle rajtolók ellen is védekeznie kellett a kedvezőtlen stratégia miatt.

Itt nézheti vissza az F1 Esports Pro Series imolai és mexikóvárosi futamát

A 13. körig összesen kilenc versenyző utasította maga mögé, és amikor mindenki járt már a bokszban, a 16. pozícióban haladt. A futam hátralévő része viszont kifejezetten kedvezően alakult számára: összesen négy kisebb-nagyobb incidens történt előtte, aminek következtében heten is visszaestek mögé, és mivel Donosót a 16. körben visszaelőzte, a 8. helyen látta meg a kockás zászlót. Pár pillanatig úgy tűnt, hogy Leigh időbüntetése miatt egyet előrelép, de a Ferrari versenyzőjének visszavonták a szankcióját. Sipos így is megduplázta pontszámát, és újoncként a 19. helyen zárta a kiírást.

A futam nagy részében Idowu vezetett, ám a viadal drámai véget ért számára. A 22., vagyis az utolsó körben Tonizza megtámadta a brit pilótát, és leterelte őt a kavicságyba. A győzelmet alighanem már ezzel is elbukta volna, de pont úgy tért vissza az aszfaltcsíkra, hogy összeért Jarno Opmeerrel, ami miatt kipördült a pályáról, így élete első pontjait sem tudta begyűjteni.

A futamot Tonizza nyerte, miután az ő büntetését is visszavonták, rajta kívül Opmeer és Frederik Rasmussen állhatott fel a virtuális pódiumra.

Mexikóban a Red Bull pilótája indulhatott az élről Boroumand és a címvédő előtt, és az egész mezőnyből egyedül ők kezdtek lágy gumikon. A futam első részében sikerült elegendő előnyt kiautózniuk, ezért ők végeztek a dobogón, de más sorrendben. A versenyt a Mercedes versenyzője nyerte, mögötte a dán pilóta ért célba, de pályaelhagyás miatt helyet cserélt Bereznay csapattársával. Ezzel az eredménnyel Opmeer 21 pontosra növelte az előnyét Rasmussennel szemben, Lucas Blakeley pedig már matematikailag sem érhetett fel a csúcsra. Emellett a csapatok között a Mercedes bebiztosította a bajnoki címét.

Az időmérő után úgy nézett ki, hogy Opmeernek nem kell aggódnia, hiszen ő a 4., míg ellenfele a 10. helyre kvalifikált az interlagosi pálya virtuális változatán. Rasmussen azonban mindenkinél tovább maradt kint a közepeseken, a lágyakon pedig a mezőny több mint felét megelőzte, és megnyerte a futamot.

Itt nézheti vissza az F1 Esports Pro Series interlagosi zárófutamát

Ahogyan a valóságban Sergio Pérez, úgy itt Marcel Kiefer próbálta segíteni csapattársát, a német pilóta sokáig feltartotta a mezőnyt. A bajnoki címhez viszont ez sem volt elég, mert Opmeer 4. lett, így 8 pontot megőrzött előnyéből, vagyis a Mercedes a valósággal ellentétben ezúttal nem bukta el a végén a biztosnak hitt egyéni elsőséget.

Az egyéni pontverseny végeredménye

Helyezés

Versenyző

Pont

1.

Jarno Opmeer

195

2.

Frederik Rasmussen

187

3.

Lucas Blakeley

162

4.

Daniel Moreno

100

5.

Bari Boroumand

98

6.

David Tonizza

83

7.

Marcel Kiefer

71

8.

Nicolas Longuet

69

9.

Fabrizio Donoso

46

10.

Brendon Leigh

42

11.

Joni Törmälä

33

12.

Sebastian Job

32

13.

Álvaro Carretón

32

14.

Michael Romanidis

14

15.

Josh Idowu

10

16.

Simon Weigang

10

17.

Daniele Haddad

9
18.

Matthijs van Erven

8
19.

Sipos Patrik

8
20.

Cedric Thomé

2
21.

Filip Prešnajder

1
22.

Thijmen Schütte

1

A csapatok közötti bajnokság végeredménye

Helyezés

Csapat

Pont

1.

Mercedes

295

2.

Red Bull

258

3.

Aston Martin

171

4.

Ferrari

125

5.

Alpine

123

6.

McLaren

108

7.

Alpha Tauri

65

8.

Williams

46

9.

Alfa Romeo

12

10.

Haas

10