Vágólapra másolva!
Carlos Sainz úgy érzi, sikerült az idén a Ferrarinál tanultakat maradéktalanul kamatoztatnia az Abu-dzabi Nagydíjon, aminek köszönhetően dobogóval zárta az évet. Leclerc-nek nem jött be a taktika, és már azt várja, hogy jövőre a vb-címért küzdhessen.

Dobogóval zárta első ferraris szezonját, és még Lando Norrist is sikerült elkapnia az összetettben az Abu-dzabi Nagydíjon harmadik helyen célba érő Carlos Sainznak, aki úgy érezte, egy egész szezon tapasztalatát sikerült belesűrítenie az utolsó futamba. A két Ferrari harmadik, illetve hetedik helyezésével a vörösök bebiztosították harmadik helyüket a konstruktőri pontversenyben, jóllehet, a McLarennek már csak matematikai esélye volt megelőzni őket.

Sainz négy és fél ponntal előzte meg Leclerc-t az összetettben, amivel a középmezőny legjobbja lett Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Nincs okom panaszra, tökéletesen zárult ez a csodálatos évem a Ferrarival, a dobogós hely megszerzésével az 5. lettem a bajnokságban. Nem igazán számítottam erre, mert tudtam, hogy valamilyen [váratlan] dolognak kellene történnie, de csodálatos, hogy egy tökéletes versennyel zárhatom a szezont és mehetek a téli szünetre" – lelkendezett Sainz, akinek a dobogós helyezéséhez az is kellett, hogy Sergio Pérez a biztonsági autós fázis során feladja a versenyt.

„Tegnap az autó teljesen másként viselkedett a pénteki állapothoz képest, és ma már a rajtrács felé vezető körökön is sokkal jobbnak tűnt. Ez lehetővé tette, hogy megnyújtsam a lágy gumis etapomat, ami nagyon erősre sikerült. Utána vigyáztam a kemény gumikra a végéig, úgyhogy elég sima verseny volt.

– nyilatkozta Sainz.

Sainz jól bánt a kemény gumikkal is Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A spanyol pilóta korábbi csapattársa, a 2015-ben vele együtt a Toro Rossónál versenyző Max Verstappen világbajnoki címéről is szót ejtett. „Nagyon örülök neki, mert mióta csak megérkezett a Forma-1-be, megmutatta, hogy világbajnok fából faragták. Hogy ilyen erős évet produkálva érte ezt el, az elképesztő a számára és a Red Bull, a régi családom számára is. Szeretnék gratulálni nekik ezért a ragyogó évért, jövőre pedig remélhetőleg megküzdhetünk velük."

Ami a másik Ferrarit vezető Charles Leclerc-t illeti, ő csak a hetedik lett, miután az Antonio Giovinazzi autója miatt életbe léptetett virtuális biztonsági autós fázis alatt Max Verstappenhez hasonlóan kiállt kereket cserélni, de a friss gumikat nem tudta a javára fordítani. „Egyértelműen nem nekem kedvezően alakultak a dolgok.

Ez sajnálatos, de gratulálok Carlosnak a kimagasló munkáért és az ötödik helyért a pilóták világbajnokságában. Jövőre remélhetőleg jobb autónk lesz és a világbajnoki címért küzdhetünk."

Leclerc-nél nem volt kifizetődő a VSC alatti kerékcsere Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Csapatdöntés volt, hogy kiállunk a VSC alatt, és mint kiderült, rossz döntésnek bizonyult. Felelősséget kell vállalnom érte és együtt kell élnem vele, de nincs gond ezzel, inkább egy ilyen évben történjen, mint akkor, amikor majd a vb-címért harcolunk" – tekintett előre Leclerc, aki Verstappennek és Hamiltonnak is gratulált.

„Gratulálok Maxnak. Éveken át együtt csatáztunk a gokartban, tudom milyen erős. Csak idő kérdése volt, hogy mikor nyeri meg az első világbajnoki címét. Nagy gratuláció neki és Lewisnak is, mert ő is kiemelkedő volt."