Hamilton egyetlen rossz mozdulatra van a büntetéstől

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas F1 Team drive his W12 single-seater during free practice of last race of the year in Yes Marina Circuit, Yes Island, Abu Dhabi, Uniter Arab Emirates, 10 December 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton világbajnoki álmainak végét is jelentheti a legapróbb figyelmetlenség is az Abu-dzabi Nagydíj szombati napján. A címvédő az előző versenyhétvégén kapott figyelmeztetésével került ebbe a helyzetbe.

Abu-Dzabiban végre eldől, hogy Max Verstappen vagy Lewis Hamilton nyeri meg az idei Forma-1-es világbajnoki címet. Várhatóan most is hajszál fogja majd elválasztani egymástól őket, így aztán bármilyen apróságnak döntő hatása lehet a csata végkimenetelére. Például egy ki nem kényszerített hibának bármelyik fél részéről, ami egy pillanat alatt romba dönthet mindent. A hétszeres világbajnoknak és csapatának ráadásul fokozottan kell figyelnie erre.

Hamiltontól elég egy apró kihagyás, és máris óriási bajba kerülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Hamiltont az előző, Szaúd-arábiai Nagydíjon a felügyelők figyelmeztetésben részesítették, amiért a harmadik szabadedzésen feltartotta a mögötte gyorskörön érkező Nyikita Mazepint. Ennek arra a futamra végül nem volt hatása, hiszen a Mercedes pilótája megúszta a hátrasorolásos büntetést, ám

még egy ehhez hasonló hiba nem fér bele sem tőle, sem a csapattól (ők is tehettek arról, hogy Hamilton nem tudott időben félreállni), az ugyanis már automatikusan 10 helyes hátrasorolást érne.

A hétszeres világbajnoknak ugyanis már két figyelmeztetése van ebből a szezonból, miután a Mexikói Nagydíjon is kapott egyet, amikor az első szabadedzésen veszélyes módon tért vissza a bukótérből a pályára, egy harmadik, pályán elkövetett vétségért kiosztott figyelmeztetés pedig automatikus büntetéssel járna.

A címvédőnek és a Mercedesnek tehát a harmadik szabadedzésen és az időmérő edzésen is nagyon óvatosnak kell lennie, mivel egy, alapesetben nem büntetést érő apró hibának is súlyos következményei lehetnek, amelyek akár a világbajnoki címet is eldönthetik.

Szándékosan nem lesz motorcsere

Az abu-dzabi hétvége előtt felmerült, hogy a Mercedes adott esetben egy újabb friss erőforrást (az már az idei ötödik lenne) szerelhet Hamilton autójába, miután a Brazíliában hadrendbe állított V6-os már két versenyt (Interlagos és Szaúd-Arábia) teljesített, azaz minden bizonnyal veszített a csúcsteljesítményéből. Sokan úgy gondolják, hogy egy friss erőforrással a pole-t megszerző, majd csupán öt helyes rajtbüntetést kapó Hamilton verhetetlen lenne az idei évre átépített és gyorsabbá tett abu-dzabi aszfaltcsíkon, a Mercedesnél azonban állítják, nem készülnek cserére.

Nem kockáztatják meg a motorcserét Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ez nincs tervben – nyilatkozta Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója a Sky Sportsnak még pénteken. – Ha meglépjük ezt, az azt jelenti, hogy valami elromlott. Nem tűnne jó ötletnek.

– utalt Shovlin arra, hogy Hamiltonnak még két motor áll a rendelkezésére, azaz ha a brazíliai, frissebb erőforrás kiesne, inkább tennék be neki a futamra a régebbi egységet, minthogy egy újjal büntetéssel kezdjenek.

Ez ugyancsak arra utal, amit már több pilóta, köztük Hamilton is megjegyzett a pénteki szabadedzések után, azaz, hogy az átépítés ellenére Abu-Dzabiban nem feltétlenül lett számottevően könnyebb az előzés.

Shovlin egyébként Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét, illetve saját főnökét, Toto Wolffot cáfolva arról is beszélt, hogy „nem nagy dolog" a Hamilton legfrissebb motorja által jelentett teljesítményelőny. „A Red Bull arra következtetett, hogy hatalmas különbséget jelent, és egy pontot azt hiszem Toto is ezt mondta.

– utalt még a pénteki első szabadedzésen Verstappen és Hamilton között látott több mint 3 tizedes differenciára előbbi javára, ami ugyanakkor nem a valós képet tükrözte, lévén Hamilton legjobb körét pályaszélesítés miatt törölték.