Egykori főnöke állítja, Verstappen a legjobb pilóta a mostani mezőnyben

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen competes in the Formula One Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 5, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Franz Tost úgy véli, Max Verstappen mentálisan már a kezdetektől fogva készen állt a Forma-1-re, és a vezetői képességei is megvoltak. Az Alpha Tauri csapatfőnöke szerint egykori pilótája azóta a többi területen is fejlődött, így mára a mezőny legjobbjává vált.

A hétvégén Max Verstappen megszerezheti pályafutása első világbajnoki címét, amennyiben az Abu-dzabi Nagydíj után is legalább ugyanannyi pontja lesz, mint Lewis Hamiltonnak. A holland pilóta Bár a holland pilóta minden idők negyedik legfiatalabb bajnoka lehet, valójában már hetedik évét teljesíti a Forma-1-ben.

Verstappen épphogy betöltötte 17. életévét, amikor már F1-es autót vezethetett, amivel sokan nem értettek egyet Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masanori Inagaki

Ennek nagy részét a Red Bullnál töltötte, de 2015-ben a jelenleg Alpha Tauri néven induló Toro Rosso színeiben debütált, és összesen 23 futamot teljesített a faenzai alakulatnál. Akkori csapatfőnöke, Franz Tost szerint bizonyos értelemben már akkor készen állt, amikor az egy évvel korábbi Japán Nagydíj első szabadedzésén megkapta a lehetőséget.

A kezdetektől fogva ismertem őt, és már akkoriban erős volt mentálisan

– nyilatkozta a Racefansnek adott interjújában. – Ha emlékszik, akkor sokan kritizáltak minket, hogy beültetjük őt egy Forma-1-es autóba, mert csak 17 éves volt, és még jogosítvánnyal sem rendelkezett.”

Verstappen debütálásával kapcsolatban valóban voltak negatív hangok, és Tost elárulta, személyesen több újságírótól is megkapta, hogy rossz úton jár. Az idő azonban őt igazolta. „Azt mondtam nekik, hogy öt év múlva beszéljünk erről újra, Azt hiszem, végül helyes [döntés] volt.”

Az FIA szintén úgy érezte, hogy nem egészséges, ha valaki 17 évesen bemutatkozik a Forma-1-ben, ezért ma már 18 év az alsó korhatár, valamint bevezették a szuperlicenc megszerzéséhez szükséges pontozási rendszert. Azonban édesapjának, Josnak köszönhetően Verstappen már akkor rendelkezett az alapkészségekkel.

Megvoltak a vezetői képességei, amelyeket sok évnyi gokartozással sajátított el

– emlékezett vissza Tost. – Az apjától rengeteget tanult, mert a reakcióin és minden máson is látszott, hogy egy tapasztalt ember állt mellette, amikor felnőtt.”

Ugyanakkor természetesen a holland versenyzőnek is be kellett járnia azt az utat, amit a többi F1-es versenyzőnek, és nem támaszkodhatott kizárólag a tehetségére. „Mindig azt mondom a pilótáknak, hogy bekerülni a Forma-1-be csak egy dolog – magyarázta a csapatát 15 éves irányító osztrák szakember. – Utána viszont a Forma-1-ben maradni, az embernek önmagát képezni, és végigcsinálni az igazán meredek tanulási görbét, már egy másik történet.”

Jos Verstappen már a kezdetektől felügyelte fia pályafutását Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Ez utóbbi olyannyira sikerült Verstappennek, hogy már második szezonjának elején felkerült a Red Bullhoz. A nagycsapatnál a kezdeti hibák ellenére is bizonyított, és Sebastian Vettel, valamint Daniel Ricciardo után ő volt a harmadik saját nevelés, aki hosszabb időre meg tudott ragadni a bikás alakulatnál.

Normális lépésekben haladt, mert az embernek megfontoltnak kell lennie, hogy mindent megértsen – mondta Tost. – Tesz egy lépést, tanul valamit, majd meg is érti azt, aztán jön az újabb lépés.” Tost hozzátette, az F1 rengeteg olyan, előre nem látható összetevővel rendelkezik, amelyet nehéz megérteni. „Az abroncsok, az autó, az erőforrás, minden ilyesmi.

Hogy a gumikezeléstől kezdve a motorhasználatig mindent optimalizáljunk, ahhoz egy tanulási folyamatra van szükség.”

Verstappen azonban nem csupán ezeken a területeken fejlődött, hanem mentálisan is előrelépett, és most már sokkal jobb döntéseket hoz, mint pár évvel ezelőtt. Egykori főnöke szerint pont hazai nagydíjhétvégéjén mutatta meg igazán, hogy valójában mennyire erős fejben.

Például amikor idén nyert Zandvoortban, szurkolók ezrei várták a győzelmét – idézte fel a Holland Nagydíjat. – És mennyire jól megoldotta, milyen fantasztikus volt az időmérőn és a futamon anélkül, hogy hibázott volna! Ehhez nagyon erősnek kell lenni fejben.”

Mindezeknek, és persze egy megfelelő autónak köszönhetően Verstappen eljutott a világbajnoki cím kapujáig. Olyannyira, hogy Tost szerint, függetlenül attól, hogy végül sikerül-e legyőznie Hamiltont, már most kijelenthető, hogy mindenkinél erősebb versenyző.

Tost úgy véli, manapság Verstappen a mezőny legjobbja Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Nagyon tetszik, ahogyan az elmúlt években fejlődött a versenyek olvasásában, az autó beállításában és a technikai rész megértésében – fogalmazott. – Számomra emiatt jelenleg ő a legjobb versenyző a Forma-1-ben.”