Vágólapra másolva!
Valós forgatókönyv, hogy egy újabb ütközés dönti majd el az idei F1-es világbajnoki cím sorsát Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Egy sportfelügyelő elmondta, mi ilyenkor az eljárás.

Pontegyenlőséggel készülhet az idei F1-es világbajnoki címért küzdő Max Verstappen és Lewis Hamilton az idei szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, de a több győzelemnek köszönhetően a Red Bull versenyzője vezet, és az agresszív versenyzését látva sokakban felmerül a gondolat, hogy esetleg egy újabb ütközés dönt majd a világbajnoki cím sorsáról.

Az utolsó versenyen is lehet ütközés Forrás: Daimler AG/LAT Images

Amennyiben mindketten kiesnek, Verstappené lesz a trófea, de csak akkor, ha utólag nem diszkvalifikálják vagy alkalmaznak más büntetést. A holland NOS megkérdezte az idei Holland Nagydíj egyik sportfelügyelőjét, hogy mi az eljárás ilyen esetben, a szakértő elárulta, hogy milyen szempontokat vesznek ilyenkor figyelembe.

„Az FIA próbál a lehető leginkább következetes maradni, így a versenyzőknek és a nézőknek is a lehető legtisztább a kép” – nyilatkozta Peter Oord. A sportfelügyelőket sokszor vádolják azzal, hogy versenyről versenyre másként ítélnek meg látszólag hasonló helyzeteket, ráadásul most egyre nagyobb a tét is, de Oord szerint ez a szempont őket nem érinti.

„Valóban ez lesz a szezon utolsó versenye, a világbajnoki döntő, de a sportfelügyelők számára ez sem más, mint az első vagy a tizenkettedik” – állította. A múltban többször is előfordult, hogy az utolsó futam során baleset döntött a vb-cím sorsáról, és 2019-ben Verstappen is azt mondta, hogy kész lenne így eldönteni a csatát.

Elsősorban brit veteránok, de a közvélemény egy része is azzal vádolta őt, hogy az Olasz Nagydíjon nekiment Hamiltonnak azért, mert így az ellenfele nem tudta megelőzni őt. Oord szerint egy hasonló esetben ismét büntetésre lehetne számítani.

Olaszországban mindketten kiestek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Gyanítom, hogy ha kialakul egy újabb olyan baleset, mint Monzában, akkor a sportfelügyelők megnéznék, hogy pontosan mi történt, ki (inkább) hibás az esetben, mi a várható büntetés és miként ítéltek meg ilyesmit a múltban. Várhatóan időbüntetést osztanának ki” – vélte a szakember.