A Red Bull csapatfőnöke szerint Hamiltont kétszer is megbüntethették volna

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 battle for track position at the restart during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem érti a Red Bull csapatfőnöke, hogy Lewis Hamilton miként úszhatta meg, hogy szerinte kétszer is leszorította a pályáról Max Verstappent a Szaúd-arábiai Nagydíjon, miközben a holland pilótát megbüntették, mert a bukótéren átvágva tartotta meg az első helyet. Christian Horner szerint Hamilton pont ugyanúgy keménykedik, mint az ő versenyzője.

Max Verstappen összesen 15 másodpercnyi időbüntetést szedett össze a Szaúd-arábiai Nagydíjon. Előbb 5 másodpercet kapott azért, mert Lewis Hamilton ellen védekezve jogosulatlan előnyt szerzett azzal, hogy átvágott az egyes kanyar bukóterén, majd 10 másodpercet azért, mert lefékezett riválisa előtt az utolsó kanyar előtti egyenesben, ami miatt a Mercedes pilótája nekiment. Christian Horner természetesen nem értett egyet a felügyelők ítéletével, és rámutatott, hogy Hamilton is hasonló manővert mutatott be, őt mégsem büntették meg.

Verstappen a bukótérben Hamilton elengedése után - a kép bal szélén még éppen belóg a Mercedes jobb első kereke Forrás: F1 TV

A Red Bull csapatfőnöke Hamilton utolsó előzésére gondolt, amellyel a hétszeres világbajnok végleg maga mögött hagyta Verstappent. Valójában persze nem előzésről volt szó, hanem egy újabb elengedésről, ami már teljesen szükségtelen volt, de a holland pilóta pont akkor kapta meg rádióüzenetben az információt az 5 másodperces büntetéséről, amikor már lassítani kezdett.

Hamilton elment mellette, a visszatámadási kísérletnek elejét véve az utolsó kanyarban pedig a lehető legszélesebben fordult, hogy Verstappen ne tudjon kívülről mellette maradni.

Horner szerint, ha Verstappent megbüntették, akkor Hamiltont is meg kellett volna. „Arra szeretném kérni önöket, hogy nézzék meg, amikor Lewis az utolsó kanyarban ugyanúgy leszorította Maxot” – szólt a futam után őt faggató újságírókhoz.

Nézzék meg, ahogy kivezette Maxot az utolsó kanyarban!"

Michael Masi versenyigazgató az eset után közölte a Mercedesszel, hogy Hamilton a következő ilyenért már fekete-fehér zászlós figyelmeztetést kap, ami futballhasonlattal élve sárga lapnak felel meg. Ez még mindig csak figyelmeztetés lett volna a hétszeres világbajnoknak, tehát esetleges büntetést csak egy újabb kihágás vont volna maga után.

Horner szerint Hamilton a második rajt után sem hagyott helyet Verstappennek Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A csapatfőnök úgy véli, nemcsak itt, hanem az első piros zászlós megszakítást követő rajtnál is keménykedett Hamilton, aki szerinte szándékosan terelte Verstappent a bukótérbe. „Volt egy másik eset, az egyes kanyarban, amikor nyitott a kormányszögön. Ezek a srácok nagyon apró nüánszokon csatáznak és a határokat feszegetik.

– jelentette ki Horner, majd kérdésre elmondta, hogy természetesen ők is azt szeretnék, hogy a pályán, igazságos módon dőljön el a világbajnoki cím sorsa, ezért reméli, hogy az utolsó futamon fair és tiszta lesz a küzdelem a két vb-aspiráns között.

Sérült Verstappen autója

Azt persze már sosem tudjuk meg, hogy Verstappen a verseny végéig vissza tudta volna-e verni Hamilton támadásait, ha nem kell elengednie őt és nem kap büntetést, de az autója sérüléseiből ítélve aligha.

A holland pilóta jelentős lassulása ugyanis nem csak az elfogyó közepes keverékű abroncsoknak volt köszönhető.

Nem csak a Mercedes sérült az ütközésben Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Hamilton nem mérte fel jól a helyzetet, emiatt pedig keletkezett egy vágás a hátsó gumin, ami azt jelentette, hogy Max többé nem tudta nyomni neki" – nyilatkozta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója Verstappen és Hamilton ütközéséről, amely során nemcsak a Mercedes első szárnya, hanem a Red Bull hátulja is sérült.

Horner ezután elmondta, hogy a gumin kívül másban is keletkezett kár. „A duffúzor is elég nagyot kapott.Nyilvánvalóan elég nagy sérülés keletkezett, ami nagyon-nagyon frusztráló és idegesítő" – mondta a csapatfőnök.