Pérez aggódik, szerinte túl veszélyes lett a szaúdi F1-es pálya

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, péntek, Charles Leclerc, Ferrari, baleset
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc reacts after crashing during the second practice session of the Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 3, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez reméli, hogy megússzák nagy baleset nélkül az első Szaúd-arábiai Nagydíjat. A mexikói pilóta úgy érzi, szükségtelenül nagy kockázat rejlik az ultragyors utcai pályában, a verseny után ezért le kell ülniük beszélni az F1-gyel arról, hogy ez-e a jó irány.

Carlos Sainz és Pierre Gasly már az első Szaúd-arábiai Nagydíj versenyhétvégéje előtt kifejezte aggodalmát a versenynaptár leggyorsabb utcai pályája miatt, és rávilágított, hogy a dzsiddai aszfaltcsík karakteréből adódóan előfordulhatnak rajta hatalmas balesetek. Két napnyi körözés után most Sergio Pérez közölte, hogy szerinte feleslegesen alkották meg ilyen veszélyesre a Lewis Hamilton pole pozíciót érő körében 253,9 km/h-s átlagtempót hozó pályát (összehasonlításképp Hamilton tavalyi monzai körrekordja során 264,3 km/h-s átlaggal száguldott).

Hamilton pole-körét nézve is érzékelhető a félelmetes tempó

A Red Bull mexikói pilótája elsősorban a beláthatatlan kanyarokat és a nagy tempót emelte ki, mint veszélyforrást. Az elmúlt két nap során ezek miatt több olyan szituációt is láthattunk, amelyben nem sokon múlt az ütközés. „Ez egy nagyon-nagyon szép pálya, ugyanakkor nagyon-nagyon veszélyes is. Sok az egyenes, de azokban is kanyarok vannak, beláthatatlan kanyarok.

– aggodalmaskodott Pérez.

„Amikor az ember megnéz egy-két fedélzeti kamerás felvételt, eléggé félelmetesnek tűnik. Igazán remélem, hogy nagy baleset nélkül teljesítjük a versenyt. Úgy érzem, a pálya ok nélkül rejt magában egy kicsit túl nagy kockázatot. Ezek mellett a sebességek mellett, megnézve az autók közötti tempókülönbséget, ez kissé szükségtelen."

Eddig Leclerc volt az egyedüli, aki nagyot bukott az új pályán Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Pérez szerint éppen ezért az első Szaúd-arábiai Nagydíj után az F1-gyel közösen beszélniük kell arról, hogy nem feszegeti-e túlságosan a határokat a dzsiddai pálya, szembemenve a sportág minél nagyobb biztonságra tett törekvéseivel.

Mi ülünk az autóban. Ha valami balul sül el, akkor abból nagy baleset lesz. Persze kellenek a karakteres pályák, de erről beszélnünk kell a verseny után. Ne értsenek félre, a pálya fantasztikus. Igazán jó és klassz vezetni rajta. Csak úgy érzem, hogy nagyon kockázatos. Ha valakinek valami félresiklik, akkor nagyon félresiklik" – utalt Pérez arra, hogy a nagy tempó miatt itt nincsenek kis balesetek.