Vágólapra másolva!
Nyikita Mazepin, a Haas újonca nem örült volna neki, ha egy olyan eset befolyásolja a világbajnoki címért zajló csatát, amelynek ő is a részese, ezért nem bánja, hogy Lewis Hamilton nem kapott büntetést, amiért a Szaúd-arábiai Nagydíj harmadik szabadedzésén feltartotta őt. Az orosz pilóta Hamiltont és a Mercedest sem hibáztatta, sőt, igazán nagyra értékelte, hogy előbbi bocsánatot kért tőle.

Lewis Hamilton fölött egy ideig Damoklész kardjaként lebegett a büntetés lehetősége a harmadik szabadedzés után, mivel Nyikita Mazepin feltartásáért és a dupla sárga zászlók figyelmen kívül hagyásáért is beidézték a sportfelügyelők. Végül csak előbbiért rótták meg, büntetést pedig egyik esetért sem kapott (a sárga jelzést véletlenül aktiválták és kevesebb, mint egy másodpercen át volt csak látható, ezért Hamiltonnak reagálni sem volt ideje rá). Mint kiderült, a hétszeres világbajnok bocsánatot kért Mazepintől, aki nem is haragudott rá, és elmondta, nem örült volna neki, ha a Mercedes pilótája büntetést kap.

Ennyin múlt, hogy Mazepin nem ment neki Hamiltonnak Forrás: F1 TV

„Gyorskörön voltam, a hetes-nyolcas kanyaron haladtam át, amelyeket padlógázzal teljesítünk. Ezek beláthatatlan kanyarok, én pedig nem tudtam, hogy van egy autó az ideális íven. Padlóig nyomtam a gázt addig, amíg nem észleltem, hogy nem fog félreállni" – elevenítette fel Mazepin az esetet, amely során végül le kellett menekülnie az aszfaltozott bukótérbe, hogy ne rohanjon neki hátulról az ideális íven guruló Mercedesnek.

Noha a rádióban egyből kifejezte a nemtetszését,

Mazepin utólag elmondta, nem haragszik Hamiltonra, sőt, nagyra értékelte, hogy a hétszeres világbajnok üzenetben bocsánatot kért tőle.

„Részemről nem volt nagy ügy, azért edzünk, hogy jó reakcióidőnk legyen elkerülni ezeket a helyzeteket. Lewis nagyon kedves volt és szöveges üzenetben beszéltünk egymással. Nagyon sajnálta a történteket és elmondta, hogy nem végezték a legjobb munkát.

Értékelte Hamilton gesztusát Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

A Haas orosz pilótája nemcsak Hamiltonra, hanem a Mercedesre sem orrolt meg, mondván az is előfordulhat, hogy a mérnök nem szól időben, vagy nem ad elég pontos információt arról, hogy mikor éri utol a versenyzőjét a gyorskörön levő pilóta. „A pillanat hevében talán elhangzik egy-két káromkodás, mivel mindent egy lapra teszünk fel egy ilyen körben, aztán pedig nem jön össze. De nagy tapasztalatom van ebben, ezen a pályán pedig nem lehet bízni a tükrökben, helyette a mérnöködben kell, és ők sem robotok. Ő is ember, akinek rengeteg feladata van, amelyek közül az egyik, hogy a forgalomra figyelmeztessen.

Én mindig boldogan vállalom a felelősséget" – jelentette ki Mazepin.

Amennyiben Hamilton hátrasorsolásos büntetést kap, annak a világbajnoki címért zajló csatára is komoly hatása lett volna, amit Mazepin egyáltalán nem akart. „Igazán kedvelem Lewis-t és minden jót kívánok neki a világbajnoki címért zajló csatában.

Valószínűleg a kormányon elvégzendő beállításokra fókuszált, hogy találjon még egy kis időt az időmérőre. Ha ennek az az ára, hogy nem tudom teljesíteni az egyik mért körömet, akkor legyen" – mondta az újonc.