Vágólapra másolva!
A Max Verstappent két futammal a vége előtt 8 pontos hátrányból üldöző Lewis Hamilton egyetértett azzal, hogy az idei világbajnoki cím megnyerése többet jelentene a számára, mint bármelyik korábbi sikere, mivel régóta nem látott, kiélezett csatában szerezné meg. Ő és riválisa is úgy véli, az F1-nek csak jót tesz kettejük párharca.

Lewis Hamilton a nyolcadik világbajnoki címének megnyerésével nemcsak csúcstartóvá válna az F1-ben ezen téren, hanem elmondása szerint az lenne számára a legjelentősebb vb-cím az addigi sikerei közül. A Mercedes pilótája úgy érzi, most sokkal magabiztosabb, mint korábban bármelyik év végi elsőségének megszerzése előtt, miközben azt is üdvözli, hogy a sportág a lehető legjobbkor kezdett el népszerűvé válni a fiatalok körében.

Hamilton a mostani sikert tartaná a legtöbbre Forrás: AFP/Hassan Ammar

Hamiltonnak kétségtelenül a 2008-as eddigi legszorosabb vb-címe, amikor az utolsó futam utolsó körének utolsó kanyarjában bemutatott előzéssel sikerült elcsennie Felipe Massától az elsőséget. Világbajnoki éveiben ezt követően már csak 2014-ben érkezett úgy az utolsó versenyre, hogy akár el is veszítheti a címet, hiszen 2015-ben, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban egyaránt eldőlt addigra a küzdelem.

Hacsak valami nagy felfordulás nem történik, az idén is az utolsó futam fog dönteni, Hamilton pedig egyetértett azzal a felvetéssel, hogy ha nyer, az minden eddigi sikerénél jelentősebb lenne.

„Igen, egyértelműen az lenne. Egyrészt azért, mert olyasmit érnék el, amit korábban még senki, mindezt a legkeményebb és legnagyobb kihívást jelentő csatában, amit a sportág hosszú-hosszú ideje látott. Úgyhogy összességében ez lenne az. És még ott van az is, hogy a járványhelyzet miatt mindenféle dolgokkal kellett szembenéznünk" – nyilatkozta a címvédő, majd hozzátette, hogy a nyolcadik vb-cím „ismeretlen területre" repítené, hiszen „soha senki nem nyert még nyolc vb-címet, ami eléggé friss és új élmény lenne."

Verstappen legyőzése rengeteget jelentene Hamiltonnak Forrás: AFP/Carl De Souza

A hétszeres világbajnok ráadásul úgy érzi, minden eddiginél felkészültebben várja a bajnoki csata hajráját. „Nyugodtabb vagyok, mint valaha, mivel már hosszú ideje ezt csinálom, nem ez az első alkalom.

Tudom, hogy a múltat nem lehet megváltoztatni. Minden, amit tehetek, hogy a lehető legjobban felkészülök arra, ami előttem áll, és száz százalékig tudom, hogy ezt meg is tettem."

Csatájuk mindkettejük szerint jó a sportágnak

Verstappen és Hamilton egyaránt egyetértett abban, hogy a Forma-1 a legnagyobb nyertese annak, hogy az idén a végsőkig küzdenek egymással. „Szerintem az, hogy Lewis ellen harcolok, összességében jó a sportágnak.

– nyilatkozta a holland a Szaúd-arábiai Nagydíj előtt. – Számomra ugyanakkor nem számít, hogy egy világbajnok vagy egy korombeli pilóta ellen csatázom, mivel tudom, hogy mindkettő nagyszerű pilóta. Egyeseknek összességében egy kicsit nagyobb a szerencséje azzal, hogy hosszabb ideig ülhetnek jó autóban, de ez nem vesz el abból, hogy nagyszerű versenyzők. Persze mindig próbáljuk legyőzni egymást, és eddig ez szerintem egy igazán klassz szezon volt."

Verstappen szerint az F1 már nyert Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A hétszeres világbajnok amellett, hogy osztotta Verstappen véleményét, azt is kiemelte, hogy a Netflix F1-es sorozata által bevonzott fiatalok és új nézők érkezése számára is pont a legjobb az időzítése minden idők egyik legizgalmasabb szezonjának. „Szerintem ez számunkra és a sportág számára is, a Netflix által elért növekedést figyelembe véve hihetetlen dolog. Vannak új nézőink és ez tökéletes időzítés, mert hosszú ideje ez a legizgalmasabb időszak a sportág történetében, úgyhogy ez pozitív" – ecsetelte a Mercedes pilótája.