Vágólapra másolva!
Komoly fizikai, majd mentális gondokkal kellett szembenéznie Valtteri Bottasnak a Forma-1-es pályafutása elején. A Mercedes pilótája most először beszélt arról, min kellett keresztülmennie egy azóta megváltoztatott szabály miatt.

Manapság egyre több F1-es pilóta beszél nyíltan arról, hogy milyen mentális problémákkal kell, vagy kellett megküzdenie pályafutása során, és mennyire fontos az, hogy az ember segítséget vegyen igénybe, ha úgy érzi, egyedül nem tud megbirkózni a nehézségekkel. A Mercedesnél utolsó két futamára készülő Valtteri Bottas eddig sem rejtette véka alá, hogy voltak nehéz pillanatai a korábbi években, de ennyire nyers őszinteséggel még ő sem nyílt meg. Most viszont megtette, és elárulta, 2014-ben nagyon mélyre került, amiből évekbe telt felépülnie.

Bottas őszintén beszélt arról, min ment keresztül hét évvel ezelőtt Forrás: Daimler AG/© Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

Bottas a finn Suoraa puhetta minusta című podcastban vallott arról, hogy F1-es karrierje elején milyen problémákat okozott neki a súlyának drasztikus csökkentése és alacsonyan tartása. A 2019-es szezon előtt az F1-ben még nem volt külön, a pilótákra vonatkozó súlyhatár (azóta a versenyző üléssel együtt nem lehet könnyebb 80 kilónál, ha pedig ez alatt van, ballasztokkal növelik a súlyát), csupán az volt kikötve, hogy az autó a versenyzővel együtt nem lehet bizonyos súly alatt.

Mindez azt eredményezte, hogy az alacsony és ezáltal könnyebb versenyzők előnyt élveztek, mivel vagy könnyebb volt az autót a súlyhatár közelébe hozni, vagy ha az alatt volt, a csapatok olyan helyekre helyezhettek ballasztokat, ahol ezzel javíthattak a teljesítményen. A magasabb, vagy erősebb csontozatú pilótákat pedig drasztikus súlycsökkentésre kötelezték, ami nem ritkán szemmel láthatóan túlzó méreteket öltött.

Abba pedig aligha gondoltak bele a szabályalkotók, hogy mindez nemcsak a versenyzők fizikai, hanem mentális egészségére is hatással lehet.

Bottas a 2019-es szabályváltozás kapcsán arról beszélt, hogy évek óta először nem volt beteg télen, mivel a legyengült immunrendszere miatt addig rendszeresen hosszú ideig betegeskedett a holtdidényben. Ám azt csak most, az említett podcastban fedte fel, hogy 2014-ben, élete második F1-es szezonjában milyen mélyre süllyedt. „Abban a szezonban nagyon komoly mértékig túlhajszoltam magam, pusztán a saját makacsságom miatt. Akkoriban a lehető legjobban le kellett fogynunk, nekem pedig teljesen kicsúszott a kezemből az irányítás. Minden reggel és este mérnem kellett a súlyomat, aminek minden alkalommal kevesebbnek kellett lennie."

Bottas a 2014-es Bahreini Nagydíj alatt Forrás: DPPI via AFP/Eric Vargiolu

A finn pilóta odáig jutott, hogy titokban újra elvégezte azokat a gyakorlatokat, amelyeket a személyi edzőjével egyszer már megcsinált, hátha még tud fogyni egy kicsit. „Azt gondoltam, ez jó lesz nekem, de hosszú távon nem volt az."

A 173 cm-re nőtt finnt az is motiválhatta, hogy akkoriban a mindössze 166 cm magas Felipe Massa volt a csapattársa, neki tehát fogynia kellett, ha nem akarta, hogy a brazil pusztán a testalkata miatt előnyben legyen vele szemben.

Az önsanyargatásnak előbb-utóbb pedig nagyon komoly következményei lettek.

„Először fizikális problémáim adódtak, például nagyon könnyen kimerültem. Aztán nem tudtam aludni. Minden hajnalban négy órakor felébredtem és nem tudtam visszaaludni. Utána pedig már a mentális egészségemre is kezdett hatással lenni. Amikor az ember fizikálisan teljesen kifacsarja magát, mentálisan is lemerül.

Utóbbi kijelentését jól példázza, hogy amikor volt felesége, Emilia Pikkarainen az egyik repülőút előtt azt mondta neki, „remélem, minden rendben lesz", Bottas csak közönyösen azt felelte.:

„Ilyen gondolatok kezdtek beférkőzni a fejembe. Mintha többé semmi sem számítana" – utalt vissza erre a beszélgetésre a podcastban.

Egyáltalán nem élvezte a munkáját sem Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Nina Zotina

Megdöbbentő módon szívritmuszavar lépett fel nála, ilyenkor pedig rendszerint arra gondolt, hogy meg fog halni, miközben elmondása szerint a halál gondolata sem érintette meg. „Az elmém a teljes szezon során ködbe volt burkolózva. Két évbe tellett felépülnöm. Mindig ugyanazt csináltam, egy ponton pedig azt kezdtem érezni, hogy elfogyott az erőm.

Végül folytatta, és szakember segítségével lépésről lépésre elkezdte visszanyerni korábbi önmagát. Elmondása szerint azon is sikerült változtatnia, hogy ma már nem vesz annyi minden olyan komolyan.