Hill: Schumacher és Verstappen másként szembesül szüleik örökségével

Forma-1, Mick Schumacher, Haas, Max Verstappen, Red Bull, Emilia Romagna Nagydíj
IMOLA, ITALY - APRIL 15: Mick Schumacher of Germany and Haas F1 talks in a Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 15, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Laurent Charniaux - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az 1996-os világbajnok Damon Hill úgy véli, Mick Schumacher és Max Verstappen eltérő helyzetben van, mert szüleik különböző mértékű sikereket értek el az F1-ben.

Két olyan pilóta is szerepel az idei F1-es mezőnyben, akinek az édesapja is versenyzett korábban a sportágban, sőt, Mick Schumacher atyja, Michael Schumacher statisztikailag minden idők második legsikeresebb versenyző a nagydíjversenyzés világában, de egykori ellenfele, Jos Verstappen is szerzett dobogós helyet.

Schumacher és Verstappen is magával hozta a családi örökséget Forrás: Getty Images/Xpb Images

Mick Schumachernek és Max Verstappennek is meg kellett küzdeniük azzal, hogy az előnyök mellett olykor terhet is jelent az, hogy „valaki fiaként” azonosították őket. Ugyanebben a cipőben járt az 1996-os világbajnok Damon Hill, a néhai kétszeres világbajnok Graham Hill fia is, még akkor is, amikor már ő is világbajnok volt.

– emlékezett vissza Hill az F1 Nation podcastban. – Ettől nem lehet megszabadulni. Ez tény a pályafutásunkban. Ha az ember az édesapja nyomdokaiba lép a karrierépítés terén, akkor ezt meg fogják említeni, nem igaz?” – tette fel a költői kérdést a brit veterán, akinek kijutott az árnyoldalból is, miután édesapja halálos balesetet szenvedett.

Hill szerint Schumacher és Verstappen más-más helyzetben van, mert Michael Schumacher sokkal sikeresebb volt Jos Verstappennél. „Az édesapám elég nagy nyomot hagyott maga után, persze, nem akkorát, mint Mick apukája – nyilatkozta Hill. – Csak hét világbajnoki címhez kell felnőnie! Max viszont kissé olyan, mint Jacques Villeneuve, tekintettel arra, hogy az ő édesapja nem lett világbajnok, de nyilvánvalóan nagyon híres versenyző volt” – utalt Gilles Villeneuve-re.

A brit pilóta rámutatott, hogy bár Verstappen még nem lett világbajnok, már sok nagydíjat megnyert, ezzel már most túlszárnyalta édesapja eredményeit.

E téren Keke Rosberg és Nico Rosberg példájára hasonlít, náluk is a fiú lett sikeresebb, hiszen, bár egy-egy világbajnoki címet nyertek, a Mercedes egykori pilótája több győzelmet szerzett. Hill azonban rámutatott, nem elég a név, az F1-ben gyorsnak is kell lenni.

Hill a sisakjának mintájával is édesapját idézte Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Az embereknek vannak elvárásai – összegzett. – Tudni akarják, hogy [a tehetség] valahogy átszáll-e a következő generációra vagy sem. Persze, ez az érdekekről is szól, de végtére is, az embert úgy ítélik meg, hogy mennyire jó is ő valójában. Az emberek nem fognak senkit sem beültetni az autóba csak azért, mert híres családneve van valakinek.”