Prost: Alonso megváltozott, ma is ő a legjobb a Forma-1-ben

Forma-1, Katari Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine
LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR - NOVEMBER 21: Fernando Alonso, Alpine F1, 3rd position, with his trophy during the Qatar GP at Losail International Circuit on Sunday November 21, 2021 in Losail, Qatar. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Elismerően nyilatkozott a négyszeres világbajnok Alain Prost az Alpine versenyzőjéről, Fernando Alonsóról. A spanyol pilóta hét év után először állhatott dobogóra az F1-ben.

Ritka az, hogy az F1-es pilóták sikeresek tudnak lenni azután, hogy visszatérnek a világbajnokság mezőnyébe, de a múlt hétvége óta Fernando Alonso is azok táborát gyarapítja, akik legalább dobogós helyet elértek a második F1-es pályafutásuk során. Alonso kiállhatatlan versenyző hírében járt, de az Alpine tanácsadójaként dolgozó Alain Prost méltatta őt.

Alonso visszatért a dobogóra Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

„Számomra ő a legjobb versenyző a mezőnyben. Hihetetlen, ahogy átlátja a versenyt, és az is, ahogy ráérez a gumikra, amilyen visszajelzéseket ad az autóról és ahogy a mérnökeit tájékoztatja – idézte az Auto Motor und Sport. – Fernando mindig azt mondta nekem, hogy más ember lett, és el kell ismernem, hogy igaza volt. Teljesen a csapat szolgálatába állt és ez nagyon jót tesz.”

Prost mellett Alonso ifjú csapattársa, Esteban Ocon is dicsérte a spanyol versenyzőt a Magyar Nagydíj után és a francia veterán is kiemelte, hogy Alonso mennyire simulékony lett.

„Fernando nagy meglepetést okozott – mondta az In The Fast Lane podcastban. – Sokat beszélgettünk az elmúlt két év során, mielőtt úgy döntött, hogy visszajön a Forma-1-be. A viselkedése nagyon kellemes meglepetést okozott. Mindenkinek elmondta, hogy megváltozott, és ez valóban így van. Másként viselkedik és másként foglalkozik a csapattal.”

„Nagy-nagy segítség az egész csapatnak a munkája és a gondolkodása. Nagyon profi. Mindig az autón jár az esze, hogy miként javulhatnánk csapatként. Még akkor is magát adja, amikor csak egy-két pontért küzd.”

Alonso már 40 éves, de nem mutatja a fáradtság jeleit,

a kerékpáros balesetének szövődményeivel dacolva küzd az idei 22 állomásos világbajnoki szezon során. Prost szerint a lelkesedése egy újoncéhoz hasonlít, viszont a tapasztalata hatalmas érték az Alpine-nak, főleg azután, hogy a nyár folyamán Alonso ismét elkapta a fonalat.

Prost (jobbra) méltatta Alonsót Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Most nem foglalkozunk az életkorával – mondta Prost. – Olyan, mint egy fiatal srác, mesés, hogy Fernando a csapatunkban szerepel. El sem tudtam képzelni, hogy ennyire versenyképes lesz és ilyen jól együttműködik majd a csapattal. Mindig azt mondta, hogy négy-öt versenyre lesz szüksége, vártunk a Francia Nagydíjig, és pontosan az történik, hogy azóta egyre jobb és jobb lett.”