Vágólapra másolva!
Nem dicsérte meg a távozó Antonio Giovinazzit az Alfa Romeo csapatfőnöke a búcsúzó üzenete miatt. Frédéric Vasseur tagadta, hogy csak Csou Kuan-jü pénze miatt szerződtették őt.

A várakozásoknak megfelelően kettős cserét hajt végre az Alfa Romeo-csapat az idei F1-es szezon végén, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi helyett Valtteri Bottas és az újonc Csou Kuan-jü versenyez majd a svájci istálló színeiben. Giovinazzi leváltását a héten jelentették be, az olasz pilóta keserűen nyugtázta a hírt.

Giovinazzi nehezen fogadta az elutasítást Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az F1 az érzelmekről, a tehetségről, az autókról, a rizikóról és a sebességről szól, de amikor a pénz irányít, kegyetlen is lehet” – írta a közösségi médiában arra utalva, hogy szerinte az Alfa Romeóhoz az F1 történetének első kínai pilótája azért kerülhet be, mert számottevő pénzügyi háttér áll mögötte. Főnöke, Frédéric Vasseur azonban az Autosportnak visszautasította ezt.

– szögezte le Vasseur. – Most új lehetőségeket kap. Jól kell szerepelnie és talán visszajöhet az F1-be a jövőben, de kicsi ez a világ és az embernek profinak kell maradnia” – utalt az olasz versenyző viselkedésére. Giovinazzi a Formula E-ben folytatja a versenyzést a Dragon-Penske színeiben.

A francia szakember szerint a 2022-es szezontól induló új korszakra jó döntéseket akartak hozni a csapat felállása szempontjából, de szerinte Giovinazzi is jó munkát végzett, jó kapcsolatot ápolt az istállóval, ezért nem volt könnyű döntés elküldeni őt. Csou személyében viszont olyan versenyzőt találtak, aki az F2-es bajnoki címért küzd, idén vezetett F1-es autót és erős támogatói is vannak.

– ismerte el a BBC-nek. – Óriási hír, hogy itt az első kínai pilóta az F1-ben, a vállalatnak, a szponzorainknak és általában az F1-nek is. A csapatnak fenntarthatóan kell működnie. Nem csak a kínai szponzorokról van szó, hanem arról, hogy a jelenlegi partnereinket is láthatóvá tesszük. Manapság az F1 kissé nehézkes, ha a csapat nincs az első kettő között, plusz a Ferrari, akkor alig látható. Talán ez a legjobb módja annak, hogy fokozzuk a láthatóságot.”

Csou eddig az Alpine juniorpilótája volt Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Csout sokan bírálták a közösségi médiában azért, mert nem az F2-es bajnoki pontverseny éllovasa, az Alpine új tartalékpilótája, Oscar Piastri kapta a lehetőséget, de az ausztrál sportoló szerint nem fair bántani a korábbi akadémista-társát. „Oké, hoz némi pénzügyi támogatást magával, de nem megy rosszul. A 2. a bajnokságban, ugyanannyit nyert, mint én, az év első részében vezette a bajnokságot.”