Az F1 versenyigazgatója szerint elfogadhatatlan Hamilton tette

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates with a Brazilian flag after winning Brazil's Formula One Sao Paulo Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace, or Interlagos racetrack, in Sao Paulo, on November 14, 2021. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Masi, az F1 versenyigazgatója elfogadhatatlannak nevezte, amit Lewis Hamilton a Sao Pauló-i Nagydíj levezető körében csinált.

Lewis Hamilton büntetéssel zárta a Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjét, hiszen a sporfelügyelők 5 ezer eurós bírsággal sújtották, amiért a verseny levezető körében kikapcsolta a biztonsági övét. Michael Masi versenyigazgató egyetért azzal, hogy a felügyelők példát akartak statuálni Hamiltonnal a fiataloknak, ugyanakkor állítja, mindez nem az ünneplés ellen szól.

Hamilton olyan önfeledten ünnepelt, hogy elfelejtette, nem kapcsolhatja ki az övet Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az F1 versenyigazgatója elmondta, megérti, hogy a pilóták egy kicsit jobban ki akarnak emelkedni az autóból, hogy a szurkolók jobban lássák őket ünneplés közben, de hangsúlyozta, hogy mindegyikük tisztában van és volt is azzal, hogy az övet kikapcsolni nem lehet. „Nyilván mindenki ismeri a szabályt, korábban is beszéltünk erről, nagyjából úgy másfél évvel ezelőtt. Tudom, hogy Charlie [Whiting, az F1 2019-ben elhunyt korábbi versenyigazgatója] idejében is volt szó erről, a pilótákat emlékeztették, hogy a levezető körön nincs probléma azzal, ha meglazítják az övüket, de teljesen becsatolva kell maradjanak."

„Ez egy biztonsági berendezés. A felügyelők elég világossá tették a döntésük indoklásában, hogy nem az ünneplést akarják megakadályozni.

– utalt Masi arra, hogy nem szeretnék, ha már az alsóbb kategóriákban rászoknának a pilóták az öv nélküli vezetésre.

Mark Webber a 2013-as Brazil Nagydíjon sisak nélkül gurult végig a levezető körön, így búcsúzva az F1-től Forrás: Red Bull

Masi elárulta, hogy a Sao Pauló-i Nagydíj sportfelügyelői nem találtak a közelmúltból precedenst hasonlóra, ezért aztán nem is volt magától értetődő, hogy figyelmeztetés vagy pénzbüntetés lesz az ítélet. Végül utóbbi mellett döntöttek, ám a bírság nagy részét, 20 ezer eurót 2022 végéig felfüggesztették.