Vágólapra másolva!
A McLaren cáfolta az Autocar hasábjain megjelent cikket, amely szerint a Forma-1-be igyekvő Audi megvásárolta volna a wokingiak utcai autós és versenyrészlegét, ám sajtóhírek szerint ezzel együtt nem zárható ki a két fél jövőbeni együttműködése.

A Forma-1 utóbbi időben elfogadott pénzügyi reformjai és a legkorábban 2025-ben érkező új motorszabályok igen vonzóvá tették a királykategóriát az újonnan csatlakozni vágyók számára. Ilyen új beszálló lehet a VW konszernhez tartozó Porsche és/vagy Audi, akiket korábban a Red Bull-lal és a McLarennel hoztak összefüggésbe. A bikások új partnerének az Audit vizionálták a témában jól értesültek, ennek tükrében pedig meglepő lehetett, hogy az Autocar a Sao Pauló-i Nagydíjat követő hétfőn kész tényként írta meg, hogy az Audi felvásárolta a teljes McLaren-csoportot. Nem kellett azonban sokat várni a wokingiak cáfolatára.

A McLaren nem lett az Audié Forrás: Motorsport Images/Charles Coates

A brit autós hetilap szerint az Audi mindenben megegyezett a McLarennel annak teljes utcai és versenyrészlegének átvételéről, mindezzel azonban csak az a baj, hogy a McLaren szerint ez nem igaz.

– áll a wokingiak közleményében. – A McLaren technológiai stratégiája mindig magában foglalta a párbeszédet és együttműködést a releváns partnerekkel és beszállítókkal, beleértve autógyártókat. Ugyanakkor a McLaren Group tulajdonosi struktúrájában nem történt változás."

A gondosan megfogalmazott közleményből feltűnhet, hogy a McLaren nem tagadta teljes egészében, hogy kapcsolatban áll az Audival, mindössze azt cáfolta, hogy a német gyártó tulajdonába kerülne a cégcsoport.

Sajtóhírek szerint ez nem véletlen, ugyanis terítéken van, hogy az Audi 2026-ban a McLaren partnereként szálljon be a Forma-1-be,

az Autosport saját forrásaira hivatkozva pedig azt állítja, hogy egy múlt heti igazgatósági ülést követően a Volkswagen elkötelezte magát az F1-es részvétel mellett, és jelenleg véglegesíti, hogy mi lenne a megfelelő megközelítés ehhez.

Négy év múlva már McLaren-Audikat látunk majd körözni az F1-es pályákon? Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Az Autosport írta meg azt is, hogy míg korábban a Porsche és az Audi beszállásáról is szó volt, a VW már csak az egyik márkájával érkezne, és jelenleg azt mérlegeli, hogy a Porschéval legyen a Red Bull, vagy az Audival a McLaren partnere. A Porshce-McLaren házasság azért zárható ki, mert a két márka egymás konkurense a sportautó-piac ugyanazon szegmensében.

Az Autocar cikkét vélhetően az szülte, hogy az Audi és a McLaren tapogatózó megbeszéléseket folytat egymással, de ezek még nagyon korai fázisban járnak. A döntést a VW az alapján hozhatja meg, hogy melyik csapattal lát nagyobb esélyt a minél korábbi sikerekre, ami fontos szempont, ezért is nem a Williams-t és a Saubert környékezték meg.