Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke kifejtette, büntetés árán miért szereltek be ismét egy vadonatúj motort Hamiltonnak. A Hondánál el sem hiszik, ami a riválisuknál történik.

Hiába reménykedett a Mercedes, hogy Lewis Hamilton a törökországi motorcsere után kihúzza a szezont újabb büntetés nélkül, Brazíliában megint beszereltek neki egy vadonatúj erőforrást. Emiatt 5 hellyel hátrébb fogják sorolni a hagyományos vasárnapi futamon, mint ahol a szombati sprintversenyen, a "kvalifikáción" célba ér.

Toto Wolff nyilatkozata alapján a kivett motornak nem az épségével, hanem a teljesítményével volt akkora baj, ami nem fért bele a kiélezett bajnoki csatában, ez indokolta a cserét. „Úgy véljük, így több pontot gyűjthetünk. A motor a kelleténél jobban elhasználódott. A szezon végéig egyre csak veszítene az erejéből, azt még nem értjük, hogy miért. De látjuk, hogy egyre gyengül" – nyilatkozta a csapatfőnök a Skynak.

Megint büntetést kapott Hamilton motorcsere miatt Forrás: AFP/Ferenc Isza

A 2014 óta megállíthatatlan istálló évek alatt összesen nem gyűjtött be annyiszor büntetést a motorkeret túllépése miatt, mint idén.

Kérdés, ez mennyire vezethető vissza arra, hogy Max Verstappen és a Red Bull minden korábbinál komolyabb ellenfelet jelentenek számukra, így nem tudnak spórolni. „Az elmúlt években azt vettük észre, hogy a motor 1000 kilométer után bizonyos mennyiségű kilowattot veszít a teljesítményéből. Most az átlagosnál többet romlott, nagydíjról nagydíjra egyre gyengült" – mondta Wolff.

Hamilton a brazil pályán Forrás: AFP/Nelson Almeida

A Red Bull motorszállítóját, a Honda technikai igazgatóját is megkérdezték a riválisuk problémáiról. Tanabe Tojoharu azt mondta, váratlannak tartja őket.

„Nagyon meglepődtem. Minden héten új belső égésű motort szerelnek be, el sem tudom hinni, mi és miért történik. Egy motorgyártónak mindig csalódás, amikor új erőforrást raknak be egy pilótának" – mondta Brazíliában.

Korábban a Honda saját bőrén tapasztalta, milyen érzés versenyenként benyelni a két számjegyű hátrasorolásokat, de a szakember idén már nem számít hasonló gondokra Verstappenéknél és a Red Bull kisebbik istállójánál sem. „Terveink szerint az összes pilótánkkal teljesíteni tudjuk a szezon hátralévő részét a meglévő motorokkal. Kiesett néhány a keretből néhány balesetben, de megfelelő a készletünk az összes versenyzőnél."