Bottas: Összeszorított foggal engedtem el Hamiltont

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Orosz Nagydíj
5652011 30.09.2018 From left, second placed Mercedes Formula One pilot Valtteri Bottas, of Finland, and the winner of the race, Mercedes Formula One pilot Lewis Hamilton, of Great Britain, pose during the awarding ceremony of the Formula One 2018 VTB Russian Grand Prix at the Sochi autodrom in Black Sea resort of Sochi, Russia, September 30, 2018. Alexey Kudenko / Sputnik
Vágólapra másolva!
A Mercedestől hamarosan távozó Valtteri Bottas elismeri, nem szívesen engedte el Lewis Hamiltont, amikor a csapat erre kérte, de ettől függetlenül méltatta a hétszeres világbajnokot.

Öt év után Valtteri Bottas hamarosan elhagyja a Mercedes-csapatot és az Alfa Romeo színeiben folytatja a pályafutását. A finn pilóta nem tudott kilépni Lewis Hamilton árnyékából, akadtak ugyan fellángolásai és sikeres időszakai, de a hétszeres világbajnok magabiztosan legyőzte őt, sőt, Bottas még a 2. helyet sem tudta mindig megszerezni az egyéni pontversenyben.

Bottasnak és Hamiltonnak is kényelmetlen volt a helyzet Forrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Bottas számára a mélypontot az hozta el, amikor a 2018-as Orosz Nagydíjon a Mercedesnél arra kérték őt, hogy engedje el Hamiltont, aki akkor még küzdött Sebastian Vettel ellen a világbajnoki címért. Megtette, de az F1 hivatalos podcastjában, a Beyond the Gridben elmondta, hogy nem szívesen emlékszik vissza az esetre.

mert versenyző vagyok, de megtettem a csapatárt. Viszont, utána minden trükkösebb lett a szezon hátralévő részére, mert rájöttem, hogy az én szerepem lényegében már csak az, hogy támogassak, és ezt nem igazán tudtam feldolgozni. Az év hátralévő részére nem voltam a megfelelő lelkiállapotban.”

A tízszeres nagydíjgyőztes az összes sikerét a Mercedes színeiben érte el, mégsem tudott tartósan Hamilton belső ellenfelévé válni. Az évek során ő is rájött arra, hogy mi az, amit a brit pilóta jobban tud nála, így már azt is érti, hogy egy idő után miért tolódott el a csapaton belüli figyelem a 44-es rajtszámú autó felé.

– nyilatkozta. – Lewis mindig nagyon következetesen szerepel, aztán ha már kialakult egy kis pontkülönbség, nyilvánvalóan a fókusz kezd eltolódni ahhoz az autóhoz, ami a legnagyobb valószínűséggel megnyeri a bajnokságot.”

Idén is felmerülhet, hogy Bottasnak segítenie kell Hamiltont Forrás: AFP/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved./Darron Cummings

„Azt mondanám, a legnagyobb különbség Lewis és köztem az volt az elmúlt évek során, hogy ő mindig képes volt nagyon magas szinten teljesíteni, ritkán voltak rossz hétvégéi. Persze, akadt neki is, de kevesebb, mint nekem és lenyűgöző, hogy mindig formában van, függetlenül a körülményektől, a pályától, élethelyzettől, akármitől. Ha beül az autóba, mindig hozza az eredményeket.”