Toto Wolff is elmondta a véleményét Verstappen magánakciójáról

Forma-1, Max Verstappen, Mexikóvárosi Nagydíj, Red Bull
MEXICO CITY, MEXICO - NOVEMBER 07: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and third placed Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing celebrate in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on November 07, 2021 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen mindent megtett a Mexikóvárosi Nagydíjon, hogy megtarthassa a leggyorsabb körért járó egy pontot, a Mercedes azonban – még ha nehezen is – végül elvette tőle azt. A holland pilóta előtte azonban eljátszadozott egy kicsit Valtteri Bottasszal.

Apró, ám a vb-cím szempontjából később akár komoly jelentőséggel bíró, a csata kiélezettségéről is ódákat zengő epizód miatt is emlékezetes maradhat a Mexikóvárosi Nagydíj. Arról az esetről van szó, amikor Max Verstappen a verseny hajrájában szándékosan tartotta fel a friss gumikon éppen a leggyorsabb kört tőle elvenni készülő Valtteri Bottast. Benne volt a pakliban, hogy a Mercedes a futam után szóvá fogja tenni a holland pilóta tettét, ám Toto Wolff szerint abszolút belefért a játszmázás Verstappentől.

Bottas leggyorsabb körének története a bokszba hívástól kezdve a feltartáson át odáig, hogy végül elvette az extra pontot Verstappentől és a Red Bulltól

Nem ez volt az első, és vélhetően nem is az utolsó alkalom, hogy a két topcsapat valamelyike Hamilton, illetve Verstappen csapattársát használta fel arra, hogy a leggyorsabb körrel pontot raboljon az ellenféltől. A Mercedes Mexikóban nyugodt szívvel megtehette ezt, hiszen az első körös megpördülése után Bottas amúgy sem autózott pontszerző helyen. Így a leggyorsabb körért járó pontot sem tarthatta meg ugyan, de elvehette azt Verstappentől és a Red Bulltól, ami legalább annyira fontos volt a Mercedesnek.

Ám azzal nem kalkulált a címvédő, hogy amikor Bottast kihívja friss lágy gumikért, a közvetlenül Verstappen mögé visszatérő finn pilótát fel fogja tartani a holland.

A Red Bull rádiózását meghallgatva ráadásul az is kiderül, hogy a csapat nem utasította ilyesmire a versenyzőjét, így Verstappen egyéni akciójáról volt szó.

– nyilatkozta az esetről Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Emiatt megpróbálta használni a kék zászlót, hogy biztosítsa, Valtteri utat enged neki. Végül a Mercedes kihozta őt a bokszba, mi pedig nyilván nem tettük ugyanezt Max-szal. Ez megint egy kis játszmázás volt az utolsó pontocska miatt, amibe mi nem akartunk túlságosan belefolyni.”

Bottas kétszer is megkapta a lágy gumikat a verseny végén Forrás: Daimler AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

Horner arra utalt, hogy miután Verstappen feltartotta Bottast, a finn megelőzte őt a célegyenesben, de az ezt követő körben sem sikerült megautóznia a leggyorsabb kört, mire a Mercedes úgy döntött, hogy inkább engedje el Verstappent, és álljon ki egy újabb lágy szettért. Ezeken már összejött neki a leggyorsabb kör.

Ezután kijöttünk egy új szett gumiért, ezúttal pedig szabad pályán Valtteri visszaszerezte a leggyorsabb kört" – összegezte Toto Wolff a történteket.

Verstappen akciója egyébként azért sem volt kockázatmentes, mert egy Mercedesszel "meccselt", amiben óhatatlanul is benne volt az ütközés és a kiesés veszélye.

A holland pilóta azonban egy pillanatig sem aggódott emiatt.

„Természetesen megértem, hogy rámentek a leggyorsabb körre. Elsőre nem jött be, de szerintem biztonságosan játszottunk. Fej-fej mellett voltunk, de nem volt semmi gond. Persze rengeteg időt veszítettünk, de nekem nem jelentett gondot. Ismerem Valtterit, tisztán versenyez, én pedig soha nem kételkedtem abban, hogy bármi is történne” – nyilatkozta a holland.