Rengeteg még a teendő a pályával, de az F1 versenyigazgatója szerint lesz futam Szaúd-Arábiában

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda, építkezés
A picture taken on September 27, 2021, shows a view of the Jeddah Street Circuit in the Red Sea Port city, ahead of the penultimate Saudi Arabian Grand Prix. (Photo by Fayez Nureldine / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Masi, az F1 versenyigazgatója továbbra sem aggódik amiatt, hogy kész lesz-e időben az idei Szaúd-arábiai Nagydíj helyszíne, azt ugyanakkor elismeri, hogy rengeteg még a teendő a pályán.

Vészesen közeledik a december eleji első Szaúd-arábiai Nagydíj időpontja, az F1-es közvéleményt pedig egyre inkább foglalkoztatja, hogy kész lesz-e a jelenleg is építés alatt álló utcai pálya Dzsiddában. A sportág november 3-án, egy hónnappal a december 3-i első edzésnap előtt adott ki videót a helyszínről, amely akkor csak nyomokban emlékeztetett F1-es pályára. Michael Masi versenyigazgató elismeri, hogy rengeteg még a teendő, de szerinte nem lesz gond a befejezéssel.

Masi szerint időben kész lesznek Forrás: AFP/Fayez Nureldine

„Voltam ott néhány hete, és nyilván nagy munka zajlik jelenleg is. Mi, az FIA és az F1 napi szinten kapunk tájékoztatást arról, hogy hol állnak a dolgok. Nagyon-nagyon gyorsan haladnak” – nyilatkozta Masi, aki elismerte, hogy valóban messze van még a pálya a kész állapotától.

Korábban is voltak már olyan helyszínek, amelyek az utolsó utáni pillanatban lettek készen, Koreában például a pénteki edzések alatt még voltak olyan lelátók, amelyekre akkor csavarozták fel székeket. Masi szerint azonban ahogy akkor sem volt alapvető gond, úgy most sem lesz.

„Szerintem mindig minden esetben van aggódás, de eléggé magabiztos vagyok. Részt vettem a 2010-es koreai verseny előkészületeiben, és még India is szóba került, de mindkét verseny probléma nélkül lezajlott. Magabiztos vagyok azt illetően, hogy a szaúd-arábiai versennyel is pontosan ugyanez lesz a helyzet."

December 3-án rendezik az első két szabdedzést Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A versenyigazgató továbbá elmondta, hogy minden, ami a biztonsággal kapcsolatos, tekinthető a verseny alappillérének, „az FIA szempontjából ezeknek az megléte pedig mind kritikus fontosságú, és miután részletesen megvitattam ezt a Tilkével és a promóterrel, nem aggódom emiatt. Minden biztonsági követelménynek meg fognak felelni, efelől nagyon magabiztos vagyok."

Masi legközelebb a Brazil Nagydíj után tervezi meglátogatni a világ leggyorsabb utcai pályájának épülő dzsiddai kört, de azt sem zárja ki, hogy csak a Katari Nagydíj után repül el ismét az idén debütáló helyszínre.