Vágólapra másolva!
A Red Bull mexikói tempóját látva Lewis Hamilton már a Brazil Nagydíj miatt aggódik, Verstappen szavai azonban megnyugtathatják egy kicsit.

Azok után, hogy Törökországban gyorsabb volt a Red Bullnál, majd Austinban csak egy hajszál választotta el a két csapatot, Mexikóban a Mercedes egyértelműen lassabbnak bizonyult fő riválisánál, és mint az utólag kiderült, az időmérőn is csak azért nyert, mert a Red Bullnak nem sikerült a megfelelő működési tartományba hoznia a gumikat. Ezt látva a Max Verstappen mögött immár 19 pontos hátrányban levő Lewis Hamilton előre aggódik a Brazil Nagydíj miatt, riválisa azonban figyelmeztet, valószínűleg Interlagosban nem lesznek ennyire elöl.

Hamilton már Brazíliára tekint előre Forrás: AFP/Francisco Guasco

„Még van hátra négy verseny. Nyilván 19 pont az rengeteg, és azt hiszem, győzelemből is sok van neki az idén” – utalt Hamilton arra, hogy a győzelmek számában már akkor sem érheti utol Verstappent, ha megnyeri a hátralevő négy versenyt, azaz pontegyenlőség esetén a holland pilóta lenne a világbajnok.

A hétszeres világbajnok a Red Bull Monacóban is használt, maximális leszorítóerőt biztosító szárnyára utalt, amelyet Brazíliában nem feltétlenül fognak majd az RB16B-re tenni, mivel Interlagosban nem akkora a tengerszint feletti magasság, így a levegő is sűrűbb, viszont a hosszú célegyenes miatt a csúcssebesség is fontos, ami egy ilyen nagy leszorítóerős szárnnyal csorbát szenvedhet.

A két csapat közti különbség normalizálódására utalnak Max Verstappen szavai is, aki szerint a mexikói formájukat nehéz lesz tartani.

„Nem hiszek a lendületben. Minden egyes futamon meg kell próbálnunk tökéletesíteni minden részletet. Mexikóban az időmérőn nem sikerült ez, úgyhogy a dolgok nagyon gyorsan rosszra vagy akár jóra fordulhatnak. Nagyon szoros és izgalmas lesz a csata a szezon végéig. A mexikói pálya mindig nagyon kedvezett nekünk, Brazíliában viszont nem számítok ugyanerre" – nyilatkozta a holland.

A motorral elméletileg már nem lehet gond

Jó hír a címvédő istállónak a hátralevő négy versenyre, hogy elmondásuk szerint sikerült felülkerekedniük az őket régóta sújtó motorproblémákon, és már Mexikóban sem szembesültek ilyen gondokkal. „Szerintem megoldottuk a korábbi megbízhatósági problémáinkat. Nem láttuk újra előfordulni azt, amit korábban igen, ami jó lépés előre. Remélhetőleg megbízhatósági téren jó úton járunk" – nyilatkozta Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke.

Motorerő terén pariban volt a Red Bull és a Mercedes Mexikóban Forrás: AFP/Pedro Pardo

Andrew Shovlin, a gárda vezető versenymérnöke is megerősítette ezt, valamint elmondta, hogy Mexikóban nem tapasztalták a korábbi évekre jellemző tendenciát, azaz nem szenvedtek jobban a nagy tengerszint feletti magasságtól, mint a Honda.

A hétvége során a kasztnira fókuszáltunk és arra, hogy miként érhetnénk el egy kicsit nagyobb tapadást, megakadályozva a csúszkálást és a túlmelegedést – mondta a mérnök, de azért figyelmeztetett, hogy több futam kell a pontos képhez. – Nem éreztem, hogy a motor terén hátrányban lettünk volna, de ezt ki kell elemeznünk. Nehéz mindent izolálni, ami egyetlen futam során zajlik. Több versenyt kell vizsgálni egyszerre a megértéshez."