A Mercedes nagyon dühös Ricciardo elmaradt büntetése miatt

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj, rajt, baleset, Bottas, Mercedes, Vettel, Aston Martin
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (C) skidds on the track between Aston Martin's German driver Sebastian Vettel (L) and Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen during the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on November 7, 2021. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tetszett a Mercedes mérnökeinek, hogy a Mexikóvárosi Nagydíj sportfelügyelői nem büntették meg Daniel Ricciardót, amiért az első kanyarban nekiment Valtteri Bottasnak. Az elmaradt szankció csak tovább nehezítette a finn pilóta helyzetét.

Daniel Ricciardo a Magyar Nagydíj után a GPhírek kérdésére nem rejtette véka alá a véleményét a Hungaroringen az ő kiesésével is végződő rajtbalesetet okozó Lance Strollról és Valtteri Bottasról, mondván F1-es pilótaként érettebben kellene viselkedniük,

Akkor az Aston Martin és a Mercedes pilótája csúnyán elmérte a rajt utáni féktávot és többek között Ricciardót is kiütötte, a Mexikóvárosi Nagydíjon pedig az ausztrál tette ugyanezt a finnel. Bottas akkor 5 helyes rajtbüntetésben részesült, Ricciardót most viszont nem büntették. Az ausztrál úgy vélte, amellett, hogy bocsánatot kell kérnie, alighanem egy sima első kanyaros baleset történt vele.

Ricciardo nekimegy Bottasnak az egyes kanyarban Forrás: F1 TV

„Nagyon sok minden történt a rajtnál. Az első néhány száz méter az első kanyarig mindig nagyon szórakoztató itt a rengeteg szélárnyék miatt. Poros a pálya, eléggé kaotikus a helyzet, de valamilyen módon ez szórakoztató is – nyilatkozta a hetedik helyről rajtoló, az első kanyar előtt már a negyedik pozícióért Pérezt támadó ausztrál. – Volt hely a belső oldalon Pérez mellett, volt egy rés. Ez egyike volt azon helyzeteknek, amelyekben ha az ember nem csap le a résre, akkor valaki más fog. Nagyon könnyen megesznek."

„Ésszerű döntés volt rámenni a kínálkozó helyre, az emlékeimre hagyatkozva pedig eléggé kontroll alatt éreztem az autót a féktáv kezdeti szakaszán, majd ahogy közeledtünk a kanyarcsúcsponthoz, nyilvánvalóan mindenki elkezdett befelé menni.

Noha Ricciardo szavai alapján úgy tűnhet, az ausztrál pilóta nem érzi úgy, hogy teljes mértékben elbaltázta a féktávot, azért elmondta, bocsánatot fog kérni Bottastól, hiszen ő jött hátulról. „Nem igazán néztem még vissza az esetet, de enélkül is elnézést kérek tőle. Én vagyok az, aki nekiment, így a legkevesebb, hogy bocsánatot kérek, aztán majd megnézem, hogy tehettem-e volna bármit az ütközés elkerüléséért, vagy ez is egy sima első kanyaros baleset volt, amelyben összeszűkült az üveg nyaka."

Bottas futamát romba döntötte a megpördülés Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A felügyelők úgy látták, hogy Ricciardo nem hibázatható túlnyomó részben a balesetért, hanem inkább a körülmények áldozata lett, és így versenybalesetnek vették az esetet, és nem osztottak ki büntetést az ausztrálnak. Ezzel azonban tovább nehezítették Bottas dolgát, aki miután mindketten kiálltak a bokszba az első kör végén, beszorult az egyenesben szélvészgyors McLaren mögé, és minden esélyét elveszítette a felzárkózásra.

Nem véletlen, hogy a Mercedesnek nem tetszett, hogy elmarad a szankció.

– közölte Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője a csatorna futam utáni levezető műsorában.

Szavazzon!

Ön szerint Ricciardo büntetést érdemelt volna?

Az persze más kérdés, hogy ha Ricciardót időbüntetéssel sújtják, akkor sem biztos, hogy az első kerékcseréje után Bottas mögé kerül, a Mercedes ugyanis nagyon elrontotta a finn pilóta kiállását, aki emiatt több mint 10 másodpercen át vesztegelt a garázs előtt.