Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő a győzelem helyett a 2. hely megtartásáért harcolt Sergio Pérezzel szemben, de azt mondta, nem érzett magán különösebb terhet a csata során és így is élvezte a futamot, majd egy apró megjegyzéssel odaszúrt kicsit Max Verstappen csapattársának.

Tovább nőtt a világbajnoki címvédő hátránya Max Verstappen mögött Mexikóban, ahol riválisa behúzta a győzelmet, miközben Lewis Hamiltonnak azért kellett tepernie, hogy a másik Red Bullt vezető Sergio Pérez nehogy megelőzze a frissebb gumin és elvegyen tőle 3 további pontot.

Miután a rajtnál Verstappen az élre állt és hamar tekintélyes előnyt épített fel, Hamilton számára jobbára az volt a kérdés, meg tudja-e tartani a 2. helyet. A kerékcserékhez közeledve kezdte fenyegetni a pozícióját Pérez, de a korábbi kiállással a Mercedes átmenetileg elhárított a veszélyt azon az áron, hogy a táv második részében a később váltó mexikói volt előnyben a gumikkal – ez végül csak arra volt jó utóbbinak, hogy megközelítse Hamiltont, komoly támadást nem tudott indítani az előzés szempontjából kifejezetten nehéznek számító vonalvezetésen.

Hamilton 2. lett Mexikóban Forrás: AFP/Pedro Pardo

„Az autójuk messze a miénk fölé tornyosult a hétvégén. Nem igazán tudtunk mit kezdeni ellenük. – mondta Hamilton az autóból kiszállva. – Mindent beleadtam, a végén remek csatát vívtam Sergióval."

Amikor arról kérdezték, ezalatt milyen terhet érzett, azt felelte:

„Az autójuk gyorsaságát viszont mutatja, hogy Sergio ilyen közel végzett hozzám és szorosan tudott követni. Nagyszerű munkát végzett és nagy nyomás alá helyezett. Így is élveztem a futamot."

A televíziós interjúzónában megismételte, hogy a mexikói pályán az elrontott időmérő ellenére fölényben volt a rivális istálló, és vélhetően nem rosszindulatúan, de egy megjegyzéssel odaszúrt Péreznek arra utalva, hogy idén többnyire csak az egyik Red Bull ellen kellett harcolnia.

A rajtnál elment Verstappen Hamilton mellett Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Másodikként indultam és másodikként végeztem, nem panaszkodhatok. Jól rajtoltam, úgy gondolom, maximálisan kihasználtam a lehetőségeket. De jesszus, a [Red Bull] tempója hihetetlen volt ma. Sehogy sem tudtam harcolni ez ellen."

„Szerintem elrontották az időmérőt, valami félresiklott náluk a gumikkal, vagy hasonló. Mi akkor nem gyorsultunk be" – utalt a vádakra, hogy esetleg altatott a Mercedes a nagydíj korábbi szakaszában, és az előzetes várakozások ellenére elfoglalta az első rajtsort.

Négy versennyel a szezon vége előtt a Mercedes előnye 1 pontra olvadt a Red Bull-lal szemben a konstruktőri tabellán, amihez nagyban hozzájárult Valtteri Bottas nullázása. A pole pozícióból induló finnt a rajtnál forgatta ki Daniel Ricciardo.

„A rajt nem volt rossz, de Max nyilván kapott egy kis szélárnyékot, és nagyon későn fékezett – árulta el a Sky Sportsnak. – Utána, az egyes kanyar csúcspontján Daniel eltalálta [az autó] jobb oldalának hátulját, én pedig megpördültem. Ezt követően trükkössé vált a futam, nehéz volt előrébb jönni.

Bottas később pont Ricciardo mögé ragadt be, utána pedig elrontották a kerékcseréjét. A 32 éves pilóta azzal vigasztalódhatott, hogy a leggyorsabb kört elvette Verstappentől, de a futam így is rémálomszerűen alakult számára, így abban bízhat, hogy Brazíliában javítani fog. „A következő futam legalább egy hét múlva lesz, és remélhetőleg jobb munkát fogunk végezni."