Vágólapra másolva!
Szenzációs és teljességgel meglepő visszatérést fontolgatott Nico Rosberg, 2016 Forma-1-es világbajnoka, ám végül úgy ítélte meg, két kört sem tudna megtenni Lewis Hamilton autójával.

Miután a 2016-os szezonzárón megnyerte a világbajnoki címet, Nico Rosberg mindenkit sokkolt azzal, hogy derült égből villámcsapásként bejelentette visszavonulását a Forma-1-ből. A német pilóta meglehetősen fiatalon, 31 évesen fordított hátat a sportágnak, és bár sokan azt jósolták, hogy elhamarkodottan döntött és rövidesen vissza fog térni, azóta sem mutatta jelét ennek. Most azonban elárulta, volt egy alkalom, amikor megfordult a fejében, hogy újra versenyezzen.

Rosberg a 2016-os Abu-dzabi Nagydíjon versenyzett utoljára az F1-ben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Lévén Rosberg még mindig csak 36 éves, akár most is visszatérhetne a mezőnybe, más kérdés, hogy nem tudni, ennyi kihagyással milyen teljesítményre lenne képes. A tavalyi Szahíri Nagydíjon azonban akár választ is kaphattunk volna erre a kérdésre, a 2016-os világbajnok ugyanis felfedte, Lewis Hamilton koronavírus-fertőzése után eljátszott a gondolattal, hogy felajánlja szolgálatait a hétszeres világbajnok helyére beugrót kereső Mercedesnek.

Végül azonban nem hívta fel Toto Wolffot, mivel úgy ítélte meg, hogy az edzettségi állapota távolról sem megfelelő egy F1-es verseny teljesítéséhez.

– mesélte Jenson Buttonnak a saját YouTube-csatornáján közzétett videóban. – Két körnél többet nem bírtam volna azzal az autóval. A karjaim és az ujjaim begörcsöltek volna, két kör után a kormányt nem tudtam volna fogni többet, ebben biztos vagyok."

Rosbergnek nem kellene sokat fogynia, de az erőnlétét hosszú időbe telne visszaszereznie Forrás: AUDI AG/Stefan Boesl

„Nem beszélve arról, hogy fékezésnél a nyakam beesett volna a két lábam közé, mert nem tudtam volna egyenesen tartani a fejemet. Tudod, mekkora erők hatnak ezekben az autókban, és a kihívást, a felkészülést, ami a specifikus izmokra, a karizmokra kell. Nagyon kiélezett minden – ecsetelte Buttonnak. – Fékezésnél ellen kell tartani a kormánynak, mert máskülönben az ember nekipréselődik a biztonsági övnek. Sok specifikus dolgot kell használni, úgyhogy erőnlétileg esélyem sem lett volna, de gondolkoztam rajta."

Rosberg tehát 2016-os visszavonulása óta ha edz is, nem követi az F1-es pilóták szigorú edzéstervét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki egyáltalán végig tudjon menni egy versenyen. És nem is véletlen, hogy ilyen szinten nem tartja formában magát, miután esze ágában sincs akár egyetlen szezonra is visszatérni. Egy mai F1-es autó tesztelésére azonban nem mondana nemet.

„Ha azt mondják, »holnap kipróbálhatod Valtteri autóját Bahreinben egy egynapos teszten«, azt mondanám, »wow, ez nagyon klassz«. Boldogan megtenném.

Nagyon boldog vagyok a második életemmel, az előzőnek pedig vége és beteljesedett."

A Mercedes George Russellt ültette Hamilton helyére, a fiatal brit pedig remekül helytállt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Azt azért persze hozzá kell tenni, hogy Rosbergnek a szükséges sumerlicenc-pontok hiányában egy 300 km-s tesztet is teljesítenie kellett volna a Bahreini és Szahíri Nagydíj közötti szűk egy hétben, illetve ha fel is hívja a Mercedest, valószínűleg akkor is udvarias elutasítás lett volna a válasz, hiszen a végül Valtteri Bottasnál is gyorsabbnak bizonyuló George Russell személyében már megvolt a csapat számára a tökéletes jelölt.