Vettel le akarta beszélni Grosjeant a tervéről a horrorisztikus balesete után

Forma-1, Romain Grosjean, Haas, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: A fire is pictured following the crash of Romain Grosjean of France and Haas F1 during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Romain Grosjean elárulta, Sebastian Vettel már a bahreini baleset másnapjának reggelén meglátogatta őt a kórházban. A francia pilóta akkor még vissza akart térni a szezonzáróra, amiről a négyszeres világbajnok próbálta lebeszélni őt.

Romain Grosjean a tavalyi Bahreini Nagydíjon szenvedett életveszélyes balesetet, ám csodával határos módon néhány égési sérüléssel és egy bokaficammal megúszta a bukást. A Renault, a Lotus és a Haas egykori versenyzője nemrég megjelent könyvében elárulta, kollégái közül Sebastian Vettel látogatta meg elsőként.

Vettel volt az első a pilóták közül, aki meglátogatta Grosjeant Forrás: DPPI/Antonin Vincent

A német pilóta már korábban is tanúbizonyságot tett emberi oldaláról: 2018-ban például levelet írt Niki Laudának, aki az év augusztusában került kórházba, és tüdőtranszplantációt kellett elvégezni rajta. Vettel soha nem beszélt erről, a néhai háromszoros világbajnok viszont később felfedte, hogy mennyire nagyra értékelte a gesztust.

Grosjean balesete után pedig már másnap korán reggel jelentkezett a kórházban.

„Hétfőn, november 30-án hat órakor ébredtem fel – elevenítette fel a történetet a francia versenyző a La Mort en Face című, feleségével, Marion Jollès-Grosjeannal közös önéletrajzi könyvében. – Valaki nagyon korán és meglehetősen váratlanul érkezett: Sebastian Vettel. Aggódott értem. Seb az a pilóta, akihez talán a legközelebb érzem magam. Ugyanolyan életet él a három gyerekével, mint én, és ezt a lehető legjobban védelmezni akarja.”

Grosjean arra utalt, hogy Vettel olyannyira nem akarja kiteregetni saját maga és a család mindennapjait a nyilvánosság elé, hogy egyik közösségi médiás platformra sem regisztrált. Bár ebben különbözik a francia pilótától, többnyire utóbbi is csak a versenyzői pályafutásával kapcsolatos információkat osztja meg a nagyvilággal. Ráadásul ugyanahhoz a generációhoz tartoznak, hiszen egy év a különbség köztük, emellett 2017 és 2020 között ők voltak a versenyzői szakszervezet, a GPDA társigazgatói.

A balesete után hamar eldőlt, hogy Grosjeannak a soron következő Szahíri Nagydíjat biztosan ki kell hagynia, ám eleinte az volt a célja, hogy a szezonzáró abu-dzabi futamra visszaüljön az autóba. Ezt Vettelnek is a tudomására hozta, aki azonban nem értett egyet a törekvésével.

. – Elmagyaráztam neki, hogy ez az [F1-es] pályafutásom vége, és nem akarom így abbahagyni.”

Grosjean azt tervezte, hogy két héttel balesete után ismét autóban ül Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A négyszeres világbajnok végül nem tudta lebeszélni Grosjeant a tervéről, ám a Haas akkori versenyzőjének az orvosokra már hallgatnia kellett. A jelenleg az IndyCarban szereplő pilótának a Mercedes felajánlotta, hogy a Francia Nagydíj hétvégéjén vezetheti az egyik régebbi autójukat, ám végül ez is kútba esett, ugyanis a kanadai futam törlése, valamint a helyére beugró isztambuli verseny elhalasztása miatt a Paul Ricard a tervezettnél egy héttel korábban fogadta a mezőnyt.