Vágólapra másolva!
Az Andretti Autosport esetleges szerepvállalása kapcsán kiderült, hogy az F1 két híres csapata, a Mercedes és a McLaren vezetői szerint nem érdemes most túladni az istállókon, mert szerintük a sportág fényes jövő előtt áll.

Napok óta zajlanak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy az egykori F1-es és CART-pilóta, Michael Andretti csapata, az Andretti Autosport átveszi-e a Sauber irányítását. A mértékadó német és brit lapértesülések szerint a Sauber tulajdonosa túl magas árat kér, ezért a pletykákat nem kommentáló Andretti állítólag visszalépett, de mások még mindig kitartanak amellett, hogy létrejöhet az üzlet.

Az F1-es csapatok értéknövekedésére számítanak a tulajdonosok Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedest irányító Toto Wolff az USA Nagydíj előtt egyértelműen kijelentette, hogy ő nem adná el a csapatát, és részéről ez informált álláspont, hiszen ő a Mercedest irányító gazdasági társaság 33%-os tulajdonosa, ráadásul a részesedését tavaly növelte is. Az osztrák üzletember szerint az F1 nézettsége és népszerűsége növekszik és lassan, de biztosan meghódítják Amerikát is.

és ennek sportcsapatok esetében így kell működnie. Nem szabad, hogy csak marketing gépezetként és költséghelyként működjünk. Profitot kell generálnunk, ahogy az amerikai sportcsapatok is teszik. Nagyon remélem, hogy hamarosan minden csapat nyereséges lesz, és szerintem ennek küszöbén állunk” – jelentette ki.

Wolff üdvözölte, hogy a Forma-1 adózás előtti eredményének jelentős része a televíziós szerződésekből áll össze, így a csapatok bevétele is tervezhető, és az idei évtől a kiadások is hasonlóan kiszámíthatók.

„Bárki is vásárol Forma-1-es csapatot, ma pontosan tudhatja, hogy mennyit kell költenie ahhoz, hogy versenyképes lehessen, mert nem költhet többet, részemről ezért vált nagyon jó üzleti lehetőséggé. Én nem adnám el a csapatomat. Pont ellenkezőleg, amikor az Ineos beszállt, én is vettem további 3 százalékot és ezzel nagyon elégedett vagyok.”

Óriási közönség volt kíváncsi az USA Nagydíjra Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Jared Tilton

Wolff mellett Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója is úgy vélte, a Liberty Media belépése óta kereskedelmi szempontból sokat fejlődött a sportág, ennek az eredménye az, hogy a népszerűsége is emelkedik, és szerinte ez hamarosan a csapatok értékében is tükröződhet.

„A sportágba érkező befektetők komoly emberek, sportbefektetők és jelentős vállalatok tulajdonosai. Ha megnézzük más sportvállalkozások értékét világszerte, a Forma-1-es csapatok alulértékeltek és szerintem ezért is látható, hogy új emberek érkeznek. A mostani jó pillanat egy vevőnek, de talán jelenleg nincs sok eladó, ami árfelhajtó hatású, és szerintem a Forma-1 nagyon jó helyzetben van.”