Rosberg: Hamilton a legtehetségesebb, de valamiben elmarad Schumachertől

Forma-1, Lewis Hamilton, Michael Schumacher
(COMBO) This combination of file pictures made on November 15, 2020, shows Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) in Abu Dhabi on December 1, 2019; and Mercedes' German driver Michael Schumacher in Spa on August 31, 2012. - Lewis Hamilton on November 15, 2020, won his seventh Formula One world title to equal the all-time record held by Michael Schumacher. (Photo by Giuseppe CACACE and Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg úgy véli, tehetség tekintetében Lewis Hamilton az F1 történetének legjobbja, ám Michael Schumacher sokkal szorgalmasabb volt nála. 2016 világbajnoka mindkét hétszeres győztesnek volt a csapattársa, és elárulta, nem csak a pályán vetettek be sok mindent ellene.

Lewis Hamilton idén akár nyolcszoros világbajnokká is válhat, amivel megdöntené Michael Schumacher legfontosabb rekordját. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a szurkolók körében ezután sem fog elcsitulni a vita, hogy melyikük a jobb, vagy hogy egyáltalán közülük kerül-e ki minden idők legnagyobb F1-es versenyzője.

Rosberg szerint Hamilton a tehetségesebb, Schumacher a szorgalmasabb a két legsikeresebb versenyző közül Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ami az első kérdést illeti, a témában alighanem Nico Rosberg az egyik leghitelesebb személy, hiszen előbb Schumacher, majd Hamilton csapattársa volt összesen hét éven keresztül. Bár honfitársát már csak visszatérése után ismerhette meg jobban, amikor már messze nem volt a csúcson, de így is van összehasonlítási alapja. A lassan öt éve visszavonult egykori versenyző szerint a természetes adottságok terén egyértelmű a helyzet.

– nyilatkozta a német Sky-nak. – Ő pedig tényleg erre épít, elképesztő nála ez az ösztön. Lewis is megérdemli [a legtöbb vb-cím rekordját], és rendben van, ha sikerül neki [a csúcsdöntés]. Egyre inkább úgy érzem, hogy átkozottul gyors volt, és annál büszkébb lehetek arra, hogy annak idején ugyanolyan autóval megvertem.”

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy minden tekintetben Hamiltont tartja jobbnak. Az aktív hétszeres világbajnok például köztudottan nem szeret tesztelni, és a szimulátorba is csak ritkán ül be. Ezzel szemben Schumacher rengeteget ült autóban a futamhétvégéken kívül, és a csapatépítésben is jeleskedett.

– szögezte le Rosberg. – Lewis utál tesztelni, míg Michael minden nap tesztelt volna, még úgy is, hogy hétszeres világbajnok volt, azonban azt is tudta, hogy az ember mindig tanulhat egy kicsit. Az egész csapatot motiválta és maga mögé állította, tudta az összes nevet, meghívta őket a házához biciklizni, és így tovább. [Mindezt] annak ellenére, hogy hét világbajnoki címmel és nyolcszáz milliós bankszámlával [itt nem mondott pénznemet, de vélhetően euróra, esetleg dollárra gondolt – a szerk.], vagy valami ilyesmivel rendelkezett.”

Rosberg hozzátette, Schumacher a pszichológiai játszmák mestere is volt, és ismét megosztotta a már ismert mosdós történetet. Ami Hamiltont illeti, az egyszeres világbajnok manapság már nem műveli ilyen szinten az effajta játszmákat, de azért ő is képes volt hasonlókra.

Schumacher után Hamilton is sokszor ment bele játszmákba Rosberggel szemben Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

„Egyszer megszereztem a pole pozíciót az időmérőn, a gyorsköröm alatt pedig volt egy sárga zászló – emlékezett vissza. – A kvalifikáció után ő ravasz módon azonnal a sportfelügyelőkhöz fordult, annak ellenére, hogy a csapattársa voltam. [Azonban] nem azt mondta, hogy »hahó, Nico [körét] újra meg kell néznetek, mert sárga zászló alatt teljesítette«. Ehelyett annyit mondott, hogy »csupán azért vagyok itt, hogy tisztázzuk, legközelebb szabad-e ezt csinálnom az időmérőn«. Ezt követően hamarosan behívtak engem. Csak azért kellett elmennem a sportfelügyelőkhöz, mert ő is ott volt.”

Rosberg szerint Hamilton a sportpolitikában is helytáll, és a médiával is „nagyon-nagyon okosan viselkedik”. Emellett pedig a pályán is rendre jól jön ki a kétes szituációkból.

Adja magát a kérdés, hogy a 36 esztendős expilóta melyiküket kedvelte jobban csapattársként, de csak annyit mondott, hogy „egyiküket sem”. Schumacher esetében olyan volt, „mintha az atyaúristen jött volna meg, amikor belépett az ajtón”, ráadásul Rosberget az is zavarta, hogy mindkét versenyző stratégiáját a hétszeres világbajnokkal egyeztették. Hamiltonnal pedig „folyamatosan, minden szinten háború volt”.