Vágólapra másolva!
Jelentős változás jöhet a Forma-1-es Mercedes-istálló életében, miután a csapat a hírek szerint szakít főszponzorával, amelynek helyébe a 2022-es szezontól egy másik olajtársaság léphet.

Sajtóhírek szerint az idei év végén véget ér a Mercedes Forma-1-es csapatának több mint tíz éve tartó együttműködése a Petronasszal, mivel a maláj olajvállalat a MotoGP mellett az F1-es szponzorációs tevékenységét is befejezi. Nem marad azonban főszponzor nélkül a világbajnok istálló, a Petronas helyébe ugyanis az F1-gyel tavaly hosszú távú együttműködést kötő szaúdi Aramco lép.

A Mercedes 2010-ben, Schumacherrel együtt csatlakozott a Mercedeshez Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A Petronas már jóval a Mercedesszel kötött megállapodása előtt jelen volt az F1-ben. 1995-ben, még a Sauber támogatójaként jelentek meg a királykategóriában, 1997-től pedig főszponzorként szerepeltek a svájci istálló mellett, amelyet a BMW-vel kötött házasságban is támogattak.

A BMW 2009-es kiszállása után a Petronas a gyári csapattal visszatérő Mercedes mellé szegődött, az utóbbi években pedig páratlan sikersorozatot ért el az istállóval annak névadó szponzoraként és technológiai partnereként.

A RacingNews365 értesülései szerint azonban hét közös egyéni és konstruktőri bajnoki cím után (az idén mindkettőből meglehet a nyolcadik) a Petronas és a Mercedes útjai a szezon végén elválnak, mivel a malajziai óriásvállalat befejezi szponzorációs tevékenységét a Forma-1-ben. Mindez egybevág azzal, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság csúcskategóriájából, a MotoGP-ből is kivonulnak, elhagyva az idén Valentino Rossit is foglalkoztató SRT Yamaha-istállót.

A Petronas utódja pedig nagy valószínűséggel az Aramco, a szaúd-arábiai olajtársaság lesz,

amely közvetett módon már most is kötődik az istállóhoz, mivel Sir Jim Ratcliffe, a Mercedest harmadrészben tulajdonló INEOS vezérigazgatója 2019-ben megállapodást kötött az Aramcóval és az azzal szövetségben levő francia Total vállalattal három szaúd-arábiai üzem létrehozásáról. Azóta az INEOS rengeteg pénzt invesztált a régióba, számos munkahelyet teremtve az országban.

Az Aramco tavaly óta az F1 egyik fő partnere Forrás: Getty Images/Eric Alonso/Eric Alonso

A főszponzor-váltással a Mercedes autóinak festése is jelentős átalakuláson mehet át jövőre, hiszen a Petronas logói központi helyet foglaltak el a kocsin, amely akár a 2020-as szezonra bevezetett fekete fényezéstől is megválhat és visszatérhet az eredeti ezüst festéshez.

A Lewis Hamilton javaslatára a sokszínűségért folytatott harc melletti kiállás szimbólumának választott fekete szín eltűnése a hétszeres világbajnok elmondása szerint nem jelentene neki problémát, mert tudja, hogy ettől még a csapat ugyanolyan fontosnak fogja tartani ezeket az ügyeket.