Vágólapra másolva!
Charles Leclerc a 3. helyről várhatja a vasárnapi Török Nagydíjat, miután az időmérő végére a Ferrarinak kedvezően alakult az időjárás. Abban bízik, hogy ez a futamra is így marad.

A tavalyi Török Nagydíjjal ellentétben ezúttal legalább az egyik Ferrari bejutott a legjobb 10 közé az időmérő edzésen, ráadásul Charles Leclerc a 3. helyről rajtolhat majd, miután Lewis Hamilton 10 helyes büntetést kapott új belsőégésű motor beszerelése miatt. A Scuderia másik pilótája, Carlos Sainz a mezőny végéről kezdhet, miután az ő autójában a komplett erőforrást az új fejlesztésre cserélték.

Leclerc a Q3-ban már gyors volt a lágy gumikkal Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Leclerc a Q1-ben és a Q2-ben még küszködött, az edzés elején meg is pördült a nedves aszfalton, majd Sainz szélárnyékát is bevetették a Q3-ba való továbbjutás érdekében, hiszen a spanyol pilótának mindegy volt, hogy milyen eredményt ér el, a büntetés miatt mindenképpen utolsó lett. A monacói versenyző nem is tagadta, hogy nehéz dolga volt.

elsősorban azért, hogy ez holnap hasznos legyen, de tudtuk, hogy ilyen körülmények között ez nehéz edzés lesz, különösen a Q1 és a Q2 volt az, az autó rendkívül csúszkált. A Q3-ban aztán javult a pálya állapota, sikerült megfutni a szükséges kört, és megszereztük a 3. helyet, ami nagyszerű.”

Ez a második nagydíjhétvége, amely során Leclerc a 2021-es fejlesztésű, de valójában a 2022-es szezonra szánt új Ferrari-motort használhatja, úgy vélte, „ez a megfelelő lépés a helyes irányba, de nem váltja meg a világot.” Nem számít arra, hogy a Scuderia pusztán ettől újra futamgyőzelmekért tud majd harcolni, de szerinte „jó irányba megyünk, és versenyzőként ezt akarjuk érezni.”

– mondta. – Most a 3. helyről rajtolunk, amennyiben a körülmények hasonlók vagy jobbak lesznek annál, ahogy befejeztük a Q3-at, magabiztos vagyok, hogy jó versenyünk lesz. Amennyiben rosszabb lesz, ahogy a Q1-ben és a Q2-ben is volt, akkor trükkösebb lehet, de a radarkép szerint jó idő lesz, úgyhogy reméljük.”

A Q1-ben még küszködött a nedves pályán Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Ferrarinak jó eredményre van szüksége ahhoz, hogy versenyben maradjon a konstruktőri világbajnokság 3. helyéért, jelenleg 17,5 pont a hátrányuk a McLarenhez képest. Reménysugarat jelenthet a számukra, hogy bár nem büntették meg, Daniel Ricciardo is kiesett a Q1-ben, így a rajtpozíciók terén minimális az előnye Sainzhoz képest és Lando Norris is csak a 7. helyről kezdhet.