Hill: A Schumacher-film megmutatta, hogy milyen nyomás nehezedett rá

Forma-1, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj 2000
Portrait of German Ferrari driver Michael Schumacher taken during a press conference in the media center of the Monza racetrack, 07 September 2000, three days before the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by PIERRE VERDY / AFP)
Vágólapra másolva!
Egykori ellenfele, Damon Hill kiemelte, hogy óriási nyomás terhelte Michael Schumachert a pályafutása során, ő és az F1 másik hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton másként kezeli ezt.

Az eredmények terén két versenyző kiemelkedett az F1 történetében, Michael Schumacher és Lewis Hamilton egyaránt hét világbajnoki címet nyert, bár a brit pilóta továbbra is hajt a nyolcadikra és a győzelmek, valamint a pole pozíciók terén már túlszárnyalta a német legendát. Mindkettejük pályafutásának központi eleme, hogy hosszú éveken keresztül képesek hozni az eredményeket.

Schumacher és Hamilton 2010-2012 között egymás ellen is versenyzett Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

„Lenyűgöző a szint, amelyen teljesítenek, a következetesség, és a képesség, hogy hosszú évekig hozzák az eredményeket – méltatta Schumachert és Hamiltont az 1996-os világbajnok Damon Hill az F1 Nation podcastban. – Lewis teremtett magának mozgásteret, hogy elszakadhasson a Forma-1-től, mert, ha minden erről szól, akkor az ember kiéghet, de ő friss, mint egy százszorszép.

Hill maga is átélte, hogy milyen Schumacher ellen versenyezni,

de visszavonulása után a német pilóta még hosszú évekig a pályán maradt, sőt az első nyugdíjazása után is visszatért. Schumacher általában sziklaszilárd volt, de a 2000-es Olasz Nagydíj után, amikor beérte Ayrton Senna győzelmei számát, ő is elérzékenyült.

„Akadtak alkalmak, amikor Michael is zokogott a nyomás miatt. Ha látták nemrég a Schumacher dokumentumfilmet, abban ő is felfedte, hogy milyen nyomás nehezedett rá és milyen felelősséget érzett. Ez kimerítő.”

„A Mercedes és Toto [Wolff] megadta neki ezt a mozgásteret. Nem terhelték túl, nem használták fel az összes szabadidejét, hanem elmehet, feltöltheti az akkumulátorait, visszajöhet, és felkészülten állhat újra rajthoz” – összegezte Hill honfitársa receptjét a sikerhez.

Schumacher zsinórban öt világbajnoki címet nyert a Ferrarival, az utolsót 2004-ben Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Clive Rose

Az 1996-os világbajnok álláspontját Tom Clarkson, az F1 riportere is visszhangozta: „Emlékszem, Damon néhány évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy Schumacherrel kapcsolatban az a kiemelkedő, ahogy évről évre meg tudta csinálni – utalt a sikerszériára. – Erre nem mindenki képes. Mások is tudtak olyan gyorsan teljesíteni egy kört, mint Schumacher, nyilván tudtak, de évről évre nem mindenki tudta utána csinálni.”