A közelmúltban több halálos baleset is történhetett volna az F1-ben

Forma-1, Olasz Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and Red Bull's Dutch driver Max Verstappen collide during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 12, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A következő szezonra továbbfejlesztik a korábban sokat bírált glóriát, ami a munkálatokat összefogó egyetem oktatója szerint már eddig is több versenyző életét megmentette.

Több látványos és ijesztő baleset is történt az elmúlt évek során a Forma-1-ben, amelyek során közvetlen veszélybe került az autóban ülő versenyző feje, ami jelenleg a pilóták legvédtelenebb testrésze az együléses formulaautók jellegéből adódóan. A problémára a glória nevű bukókeretet vezették be, amit eleinte ugyan sokat bíráltak, de már egyértelmű, hogy életeket ment.

Grosjean fejét a glória védte meg, amikor átszakította a szalagkorlátot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

A 2018-as Belga Nagydíjon Fernando Alonso ugratott át Charles Leclerc autóján, 2020-ban Romain Grosjean szenvedett életveszélyes balesetet, amikor Bahreinben átszakította a szalagkorlátot és az autója kigyulladt, idén pedig Lewis Hamilton lehet hálás a glóriának, ami megvédte a fejét, amikor Max Verstappen Red Bullja felmászott a Mercedesre.

A glória ötlete a Mercedestől származik,

de a Cranfield University-n működő motorsport mesterképzés kutatói és oktatói is foglalkoznak a fejlesztéssel, Clive Temple programigazgató a Racefans.com-nak elárulta, hogy a 2022-es autókhoz sokkal erősebb, nagyobb terhelést elviselő és az autó koncepciójába jobban illeszkedő fejvédőt készítenek.

Temple elmondta, a közelmúlt baleseteit is felhasználták az eszköz továbbfejlesztéséhez, de mindegyik esetet külön kezelnek. Kijelentette, bele sem akar gondolni, hogy mi történhetett volna például Grosjean esetében akkor, ha a glória és a többi biztonsági felszerelés nem lett volna kötelező az autón.

„Grosjean balesete kapcsán egyértelmű volt, hogy a felszerelt szerkezet nagyon is kiállta a próbát, és láthattuk, hogy a rendszer, nem csak a glória, hanem az egész jármű, a korlát és a versenyző viselete is összejátszott ahhoz, hogy kialakuljon a túlélés lehetősége” – elemezte a látottakat az egyetem oktatója.

Verstappen és Hamilton baleseténél a sisakot is elérte a kerék, de a súlyos sérülést elkerülték Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Hamilton-Verstappen eset kapcsán így látta a történteket: „Úgy gondolom, kulcsfontosságú volt, hogy az egyik autó abszolút a másik tetején volt, de ebből nem kerekedett igazi probléma. Kétségtelen, hogy miként Hamilton is elmondta, fizikálisan és talán mentálisan is megrázták a történtek, de utána ahogy láttuk, megpróbált kitolatni a helyzetből” – mondta Temple.