Vágólapra másolva!
Hosszú hallgatás után megjelent a nyilvánosság előtt Ron Dennis, aki a McLaren korábbi csapatfőnökeként bejuttatta Lewis Hamiltont a Forma-1-be. Ennek ellenére nem az ő sikerére számít.

Továbbra is rendkívül szoros az idei F1-es világbajnokság, a pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton és kihívója, Max Verstappen között mindössze 2 pont a különbség, és folyamatosan változik, hogy éppen melyikük áll jobban. Az Orosz Nagydíjon Hamilton került előnybe, de Verstappen két rajtbüntetés ellenére is a 2. helyen zárt, amit a Red Bullnál pozitívan értékeltek.

Dennis és Hamilton a 2007-es szezon során Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Alapvetően az Olasz Nagydíj hétvégéjéből is Verstappen jött ki jobban, a sprintfutamon növelte az előnyét Hamiltonnal szemben, a nagydíjon pedig összeütközött ellenfelével, így a brit pilóta nem tudta csökkenteni a különbséget. Véleményezte az esetet Hamilton egykori csapatfőnöke, Ron Dennis is, aki hosszú idő után először szólalt meg nyilvánosan a Forma-1-ről.

– méltatta Dennis a küzdő feleket a Sky Newson. – A versenyzésben nehéz megjósolni, hogy mi lesz a következménye annak, ha két autó összeér. Nem tudni, hogy az egyik átugrat-e a másikon, ahogy ez az Olasz Nagydíjon is történt, megpördül vagy nekimegy a védősávnak.”

„Az a helyzet, hogy ez a két versenyző abszolút profi, pontosan tudják, hogy kritikus fontosságú az, hogy a verseny elején az élre kerüljenek, ezért készek kockáztatni, és ez néha bejön, néha nem. Azt egyikük sem akarja kimutatni a másiknak, hogy készek meghátrálni és meg lehet őket félemlíteni” – elemezte Dennis a helyzetet.

A 74 esztendős szakember 2017-ben hagyta el a McLaren csoportot,

ahol 37 éven keresztül különböző döntéshozói pozíciókat töltött be és résztulajdonos is volt, egyebek mellett Hamiltont is ő juttatta be a Forma-1-be 2007-ben, de a viszonyuk megromlott a brit pilóta 2012 végi távozásakor és azóta sem állt teljesen helyre.

Dennis jól ismeri a Red Bullok tervezését irányító Adrian Newey-t is Forrás: Getty Images/Michael Cooper

Korábban Dennis irányítása alatt dolgozott a Red Bull technikai főigazgatója, Adrian Newey is, aki pont a McLarent hagyta el a jelenlegi munkahelyéért, és a McLarennel tért vissza a Forma-1-be a Honda is, ami a wokingi csapattal csúnyán leszerepelt, de az energiaitalos istállóval a világbajnoki címért küzdő erővé fejlődött. A két fél közül Dennis most inkább az utóbbira fogadna.

„Óriási tisztelettel viszonyulok a Red Bullnál dolgozó technológusokhoz és úgy gondolom, a Honda nagyon jól stabilizálta a motorteljesítményét. Ezért, azt gondolom, hogy Verstappen lesz – felelte, amikor arról kérdezték, hogy ki lehet az idei befutó a világbajnoki címért zajló csatában. – Ha nem, az nem azért lesz, mert gyenge a teljesítményük, hanem azért, mert hibákat követnek el.”

„Az a kérdés, hogy milyen körülmények között történnek ezek a hibák” – vélte. – Nagyon fordulatos lesz a szezon vége, de talán Verstappenre tennék, egyáltalán nem azért, mert nem kedvelem Lewist, még mindig a barátom és alkalmanként kommunikálok vele, de egykori motorsport szakemberként ez a technikai meglátásom.”