Vágólapra másolva!
Helyesnek bizonyultak a korábbi sajtóhírek, és a Forma-1 az idén tényleg megrendezi története első Katari Nagydíját, aminek a főként a gyorsaságimotoros-világbajnokságból ismert Losail International Circuit ad otthont november végén. A közel-keleti ország 2023-tól állandó része lesz a versenynaptárnak.

Gazdára talált az F1 idei versenynaptárában jó ideje csak TBC-ként (to be confirmed, azaz megerősítésre vár) jelölt november 21-i időpont. Az eredetileg a szezon elejéről elhalasztott Ausztrál Nagydíjnak fenntartott helyet Katar kapta meg, amely története során először rendezhet Forma-1-es versenyt, ráadásul mindjárt esti, villanyfényes futammal debütál.

Ahogyan az várható volt, novemberben Katarba látogat az F1 mezőnye

A 2004-ben épített, a gyorsaságimotoros-világbajnokságot azóta rendszeresen fogadó, 5380 méter hosszú, 16 kanyarból álló Losail International Circuit autós csúcseseménye eddig a GP2 Asia sorozat 2009-es fordulója volt (a túraautó-vb mezőnye is ellátogatott ide 2015 és 2017 között), amelyen egy bizonyos Nico Hülkenberg nyerte az első, a jelenleg a Red Bullnál versenyző Sergio Pérez pedig a második futamot.

Az aszfaltcsík körrekordja is ekkor született, Davide Rigon 1:38.699-et autózott a Dallara 2008-as GP2-es kasztnijával.

Ez az idő a pálya első F1-es futamán természetesen már az első szabadedzésen a múlté lesz. Hogy pontosan milyen köridőkre lesznek képesek a pilóták, azt most még csak megsaccolni lehet, de az Assetto Corsa nevű szimulátorjátékban az egyik ismert youtuber például 1:29 eleji időre volt képes a 2021-es Red Bullban.

Katar ráadásul hosszú távon is része lesz a Forma-1-es világbajnokságnak. A következő idény még kimarad, ami leginkább a jövő évi labdarúgó-világbajnokságnak tudható be, a felek azonban 10 éves szerződést kötöttek, ami 2023-tól lép érvénybe. Ekkor már egy teljesen új pályára fog ellátogatni a mezőny, de a pontos helyszín egyelőre nem ismert.

„Nagyon örülünk, hogy fogadhatjuk Katart az idei versenynaptárban, illetve 2023-tól kezdve hosszabb távon – jelentette ki Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A Katari Motor és Motorkerékpár Szövetség hihetetlen munkát végzett, és rendkívül gyorsan biztosította, hogy a futamot meg lehessen rendezni a Losail Circuiten, ami sokak számára a MotoGP otthonaként ismert. Megmutattuk, hogy továbbra is képesek vagyunk alkalmazkodni, és hatalmas az érdeklődés a sportágunk iránt, rengeteg helyszín reménykedik abban, hogy nagydíjat tarthat.

„Ez nagyon különleges nap a katari motorsport és a nemzetünk számára, hogy ilyen jelentős sporteseménynek adhatunk otthont – ezek már Abdulrahman Al-Mannai, a Katari Motor és Motorkerékpár Szövetség elnökének szavai. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy támogatni tudtuk a Forma-1-et azzal, hogy ennyire rövid idő alatt beszálltunk és versenyt rendezünk az országunkban, miközben kötöttünk egy úttörőnek számító hosszú távú szerződést az F1-gyel.”

Egy szimulátoros kör a katari pályán

„Ez az izgalmas megállapodás azt jelenti, hogy Katar a következő évtizedben a Forma-1-nek és a MotoGP-nek is az otthona lesz, amelyek a globális motorsport csúcseseményei. A motorsportbeli történelmünk büszkeségre ad okot, ez pedig a következő fejezet a számunkra. Katar nagyszerű helyszíne lesz az F1-nek, és alig várjuk, hogy hamarosan fogadhassuk a pilótákat, a csapatokat, a médiát és a szurkolókat.”

„Gratulálok a Forma-1-nek, a Katari Motor és Motorkerékpár Szövetségnek és a katari hatóságoknak, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy ezekben a nehéz időkben gyorsan és hatékonyan megteremtsék az első nagydíjat Katarban – mondta Jean Todt, az FIA elnöke. – A versenynek otthont adó Losail Circuit [üzemeltetői] szorosan együttműködtek velünk, hogy teljesen felkészülten várják ezt a jelentős alkalmat. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit közösen elértünk. Az F1-hez történő elköteleződés, a 2022-es FIFA világbajnokság, valamint sok más nemzetközi esemény jó példa, hogy Katar nagyon szenvedélyes a sport iránt.”