Vágólapra másolva!
A Red Bullnak sikerült minimalizálnia a motorcseréért kapott büntetésből adódó veszteséget az Orosz Nagydíjon, Christian Horner szerint ezért pedig nagyon elégedettek lehetnek. A csapatfőnök egyenesen a győzelemhez hasonlította Max Verstappen második helyezését.

Max Verstappen számára nehezen alakulhatott volna jobban az Orosz Nagydíj annál, mint ahogyan alakult. A holland pilóta büntetései miatt az utolsó helyről kezdte meg a versenyt, és sokáig úgy tűnt, hogy a hetedik helyen fog célba érni, miközben a pontversenyben tőle öt ponttal lemaradva a második helyen álló Lewis Hamilton legalább második lesz.

Ebben az esetben Verstappen 12 pontot bukott volna riválisával szemben, a futam végére megérkező esőt kihasználva azonban sikerült felkapaszkodnia a második helyre, így Hamilton még úgy is csak 7 ponttal szerzett nála többet, hogy végül ő nyert. A Red Bull csapatfőnöke szerint nekik ez az eredmény olyan, mintha nyerte volna.

Verstappennek Bottason is át kellett verekednie magát a futam elején Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Verstappen a 49. kör végén, már a hatodik helyről hajtott a bokszba, miután megelőzte a bukótérbe kicsúszó Carlos Sainzot. A hetedik helyen tért vissza a pályára, de előtte Pérez, Alonso, Leclerc és Vettel kint maradt slick gumin, így őket az 50. kör végére megelőzte, majd az 51. körben a szintén száraz pályás abroncsokon hazardírozó Norris mellett is elment, és végül második lett. Eközben a másik Red Bullban szintén kockáztató Pérez csak a 9. helyen zárt.

Utóbbi rossz döntésnek bizonyult, de bárhogy alakulhatott volna. Max jelentős mértékben profitált ebből, míg Checo igencsak rajtavesztett – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Maxnak fantasztikusan sikerült a kármentés a versenyzők pontversenyében, a konstruktőri értékelésben azonban pontokat veszítettünk."

Péreznek sem jött be a kockáztatás Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Hamilton ugyan átvette a vezetést, előnye csak két pont Verstappennel szemben, miközben – ahogy Horner is említette – a Red Bull hátránya 33 pontra nőtt a konstruktőri értékelésben. Horner ugyanakkor nem neheztel Pérezre, hiszen „egy csomóan megpróbálták kihúzni a végéig, és nem is voltak messze", Verstappen teljesítményét pedig nagyon nagyra értékelte. „Hogy a huszadik helyről a másodikra jött be... Ha ezt valaki a nap elején felajánlja, azonnal elfogadtuk volna. Az, hogy csak két ponttal vagyunk lemaradva az egyéni összetettben a motorcsere után és van egy új motor a tarsolyunkban, nagyszerű hír.

Max magabiztosan vágott neki a versenynek, mi pedig azt gondoltuk, hogy talán a top 5 lehetséges lesz. Dobogóval távozni innen nagyon értékes" – nyilatkozta a csapatfőnök, aki egyúttal gratulált Hamilton 100. győzelméhez.

Verstappen nem véletlenül volt feldobva a második helytől Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Verstappen utólag elárulta, egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy mikor kell kiállnia, de szerencsére sikerült a megfelelő körben lecserélnie a slick gumikat. „Elég trükkös volt meghozni a döntést az interekre váltásról, de egy ponton nagyon-nagyon csúszóssá vált az aszfalt. Szerintem a megfelelő időben döntöttünk a kerékcsere mellett, mert

Természetesen az utolsó helyről másodikként célba érni nagyon-nagyon jó eredmény."

A holland pilóta előtte igencsak küszködött, az első etapban a kemény gumikon a tervezettnél korábban kellett kiállnia, a közepes abroncsokon pedig nem tudott előzni. „A verseny maga nem volt könnyű, mivel nehéz volt előzni, és amint az ember beragadt a forgalomba, könnyű volt megrongálni a gumikat. De szerencsére az eső segített a végén megtenni az utolsó ugrást. A büntetés után csak egy helyet veszíteni nem túl rossz.”

„Amikor ma reggel felkeltem, egyértelműen nem számítottam ilyen eredményre. Sok minden történt az első körben és az első etapban, mások is csatáztak egymással, úgyhogy csak ki kellett maradnunk a balhéból. Ez elég jól sikerült" – utalt arra, hogy egy ponton majdnem elveszített az első szárnyát a Vettellel csatázó Leclerc ellen.