A Mercedes nem elsősorban a győzelemre, hanem Verstappenre figyelt

Forma-1, Orosz Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates after winning the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on September 26, 2021. (Photo by Yuri Kochetkov / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes győzelmet eredményező döntését az is segítette az Orosz Nagydíjon, hogy elsősorban nem Lando Norrist, hanem Max Verstappent akarták legyőzni. Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke egyértelművé tette, hogy a csapat ragaszkodott az első helyet érő kerékcseréhez.

Lewis Hamilton a 100. győzelmét aratta az Orosz Nagydíjon, mindezt úgy, hogy néhány körrel a vége előtt még inkább a második hely nézett ki neki. Ekkor azonban megérkezett az eső és mindent a feje tetejére állított, a Mercedes pedig jól taktikázva kihívta világbajnokát köztes esőgumikért, ezzel megnyerve neki a versenyt, hiszen az addig vezető Lando Norris kint maradt slick gumikon, és végül csak hetedik lett. Hamilton utólag elárulta, Norrishoz hasonlóan először ő sem akart kimenni kerékcserére.

Hamiltont a csapata mentette meg Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

„A csapatom nagyszerű volt ma – mondta Hamilton Norrisnak a Sky Sports kamerája előtt a verseny után. – Az első hívásukat figyelmen kívül hagytam, mondván »nem, hiszen ott van előttem.«" – utalt arra, hogy először nem akart kiállni intermediate gumikért.

Hamilton azonban végül csak kiállt, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke pedig elmondta, hogy mindez az időjárás figyeléséért felelős stratégájuknak köszönhető.

Wolff elismerte, hogy a versenyzőnek mindig nagyon nehéz látnia a teljes képet (a McLarennél például hagyták Norrisnak, hogy döntsön a száraz gumis folytatás mellett), de ezúttal nem hagyták Hamiltonra a döntést. Amikor Damon Hill a Sky Sports műsorában felvetette a csapatfőnöknek, hogy ilyen helyzetben nem kételkednek-e, látva, hogy a tőlük karnyújtásnyira levő, a versenyben vezető Norris továbbmegy, az osztrák üzletember érdekes, de annál érthetőbb választ adott.

Ez egy kicsit könnyebbé tette a döntést, miközben amikor az ember vezet, mindig nehezebb jó döntést hozni."

Hamiltonnal első sorban Verstappenre figyeltek Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Ha száraz maradt volna a pálya, Wolff szerint Hamiltonnak „nagyon nehéz lett volna" megelőzni Norrist, „mert még DRS-sel is szenvedtünk Ricciardo ellen. Norris elég jól menedzselte az előnyét, úgyhogy szerintem nehéz lett volna, de ki tudja." A McLarent méltató Hamilton is hasonlóan látta. „Csak üldöztem őket, és nem tudom, hogy képes lettem-e volna előzni az eső nélkül. Hálás vagyok a nagyszerű csapatmunkáért."

A verseny első etapjában sokáig úgy tűnt, hogy a hétszeres világbajnoknak nagyon nehéz versenye lehet, de ahogy Ricciardo személyében a kiállása előtt az utolsó autó is eltűnt előle, begyújtotta a rakétákat, és onnan meg sem állt a második helyig. „Kicsit a senki földjén autóztam, de amint tiszta lett előttem a pálya, mindent beleadtam és nagyon jó volt a tempóm. A gumik jól kitartottak, de nem tudtam pontosan, hogy hol leszünk, eléggé elveszett voltam, nem tudtam a bokszból kihajtva, hogy ki ellen csatázok. De leszegtem a fejem. Nagyon nehézzé vált a helyzet, amikor elkezdett esni. Attól féltem, nehogy a falnak menjek. Nagyon hálás vagyok a mai napért, de két lábbal a földön maradok."

Norris jól tartotta az első helyet, de aztán leszakadt az ég Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Hamilton méltatta Verstappent is, akivel szemben ugyan átvette a vezetést a pontversenyben, de csak hét pontot tudott verni a második helyen végző hollandra. „Utolsóról a második helyre feljönni nagyszerű erőfeszítés. A Red Bullok annyira gyorsak, az év nagy részében ők a leggyorsabbak, remek munkát végeztek.

Ami a másik Mercedesben ülő Valtteri Bottast illeti, az utolsó pillanatos motorcsere miatt csak a 16. helyről rajtoló finn pilóta végül ötödik lett, de akárcsak Verstappent, őt is az eső mentette meg. „Én egy körrel korábban akartam kiállni, de szerintem a csapat nem állt készen, úgyhogy még egy kört kellett mennem, de így is az első között jöttem ki. Ez mentette meg a versenyemet, mert nagyon nehéz volt felzárkóznom a mezőnyben, igazán szenvedtem, nem volt könnyű nap."

Bottas nem tudta feltartóztatni Verstappent Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Azt hittem, hogy jobban fogok tudni előrejönni, de nagyon alulkormányzottá tette az autómat más autók követése, ezért voltam hátrányban – magyarázta, majd kitért arra is, hogy a mögüle rajtoló Verstapppen már a 6. körben megelőzte őt. – Nem igazán láttam, hogy jön. Nem tudom, meg kell néznem, de sokkal jobb ütemben zárkózott fel a mezőnyben, mint én."