Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke árnyalta korábbi kijelentését, és elárulta, nem feltétlenül lesz szükség a rajtbüntetéssel járó motorcserére Lewis Hamilton autójában. Ezt vélhetően a Max Verstappennel történt monzai balesete sem befolyásolja.

A szezon vége felé közeledve egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy a világbajnoki esélyesek képesek lesznek-e végigcsinálni az idényt a maximálisan felhasználható erőforráselemekkel. Max Verstappen esetében már egy ideje tudni lehet, hogy a válasz szinte biztosan nemleges, Lewis Hamilton helyzete viszont ennél bonyolultabb.

Korábban Wolff is utalt arra, hogy erősen fontolgatják a motocserét Hamiltonnál Forrás: AFP/Miguel Medina

Toto Wolff még az Olasz Nagydíj pénteki napján kijelentette, hogy Valtteri Bottas után a hétszeres világbajnoknál is erősen fontolgatják a cserét, ugyanis nem akarnak megkockáztatni egy műszaki hibát. Ez alapján arra lehetett következtetni, hogy előbb-utóbb a címvédőt is meg fogják büntetni, ám a Mercedes csapatfőnöke később árnyalta saját szavait.

– nyilatkozta a nemzetközi sajtó képviselőinek. – Ezt a döntést bármikor meg lehet hozni, de jelenleg nem érezzük szükségét. Mindez azt jelenti, hogy nem fogunk beszerelni egy negyedik [egységet]? Nem [feltétlenül]. Meglátjuk, hogyan alakulnak a következő futamok.”

Az osztrák üzletember ezt még szombaton mondta, vagyis nyilvánvalóan nem számolt azzal, hogy Hamilton és Verstappen az Olasz Nagydíjon ismét össze fog ütközni. Felmerül a kérdés, hogy ez változtatott-e bármin is, növelte-e a motorcsere esélyét. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója kijelentette, hogy a pályáról való távozás előtt csupán egy gyors kivizsgálásra maradt idejük,

de az alapján az erőforrás nem sérült meg.

A brit szakember hozzátette, hogy a váltót már alaposabban meg kell vizsgálni, de mivel Hamilton nem fejezte be a futamot, az esetleges csere nem járna büntetéssel. A hátsó szárny és a padlólemez ellenben biztosan megrongálódott, de a legnagyobb kár a légbeömlő nyílásnál, illetve a Hamilton testi épségét megóvó glóriánál keletkezett.

Az első vizsgálatok alapján Hamilton erőforrása megúszta a balesetet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamiltonnal ellentétben Verstappen esetében szinte biztos. hogy előbb-utóbb a negyedik motort is be kell szerelni az autójába. A holland pilóta második erőforrása a silverstone-i balesetben sérült meg rendkívül súlyosan, és bizonyos alkatrészeket egészen biztosan nem lehet megmenteni. Könnyen lehet, hogy a csere a következő, Orosz Nagydíj hétvégéjén fog megtörténni, hiszen a Red Bull versenyzőjét egyébként is hátrasorolják a rajtrácson a monzai ütközés miatt.