Vágólapra másolva!
Helmut Marko bírálta a Mercedest azért, mert szerinte az ellenfél felfújta Lewis Hamilton és Max Verstappen monzai balesetét. A világbajnoki címvédő két mérnöke szerint a brit pilóta ismét formában lesz az Orosz Nagydíjon.

Veszélyes baleset történt az Olasz Nagydíj során a világbajnoki címért küzdő Max Verstappen és Lewis Hamilton között. A holland pilóta támadás közben összeütközött brit ellenfelével, az autója pedig a levegőbe emelkedett és felugratott a Mercedesre, amelynek bukókerete védte meg a hétszeres világbajnokot a súlyos, életveszélyes sérüléstől.

Kétségtelen, hogy Hamilton nyakát terhelés érte a baleset során Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton így is fájlalta a nyakát az autóból kiszállva, felvetette, hogy specialisták segítségét kérné a kezeléshez, de a verseny másnapján már New Yorkban volt a Met Gala nevű divatrendezvényen. A szokásos, verseny utáni kérdezz-felelek videóban

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke és James Vowles stratéga megerősítette, hogy Hamilton jól van.

„Örömmel mondom, hogy jól van. Fáj a nyaka, a fényképeken is láthatták, hogy a baleset során mennyire előre hajolt, de van egy kis ideje megerősödni. Angela [Cullen], a fizioterapeutája is vele van, és gondoskodik róla, ahogy mindig is teszi. Reméljük, hogy Oroszországban ismét harcra kész lesz” – nyilatkozta Shovlin.

„Ez az eset igazolt minden biztonsági fejlesztést, amit a Forma-1 az elmúlt néhány évben bevezetett. A glória ezúttal tényleg megmentette az életét, a sisak jól kezelte a becsapódást anélkül, hogy sérülést okozott volna, és a HANS is úgy működött, ahogy kellett. E három eszköz együttműködése biztosította, hogy Lewisnak ugyan kissé fáj a nyaka, de egyébként rendben van” – tette hozzá Vowles.

A Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko is elismerte az osztrák OE24-nak, hogy

a bevezetése előtt sokat bírált glória ismét bizonyította, hogy helye van a Forma-1-ben.

„Noha eleinte szkeptikus voltam, el kell ismernem, hogy miként [Romain] Grosjean balesete esetében, úgy most is kulcsfontosságú volt a glória ahhoz, hogy ilyen jó vége lett” – mondta a monzai balesetről.

A baleset 3D-s rekonstrukciója, az autók mozgása nem szimuláción, hanem becslésen alapul

Marko viszont a Mercedes kommunikációjával már nem volt elégedett, szerinte „normális versenybaleset” történt a két versenyző között, és bírálta az ellenfelet azért, mert a nyilatkozatok során Hamilton kifogásolta azt, hogy Verstappen nem nézte meg a baleset után, hogy ő jól van-e. „Aztán színjátékot csináltak abból, hogy szegény Hamilton hirtelen megsérült” – mondta.

Räikkönen is visszatér

Hamilton indulása tehát várhatóan nem lesz veszélyben a jövő hétvégén esedékes Orosz Nagydíjon, és az előző két versenyhétvégét koronavírus-fertőzés miatt kihagyó Kimi Räikkönen is bejelentette az Instagramon, hogy ismét rajthoz fog állni. „Teljesen jól vagyok. Találkozunk a következő nagydíjon” – tudatta követőivel a közösségi oldalon.